دیده بان حقوق حیوانات: کمیته مدرن سازی تحقیقات پزشکی (MRMC) یک سازمان غیر انتفاعی حامی سلامت است که از متخصصین علم پزشکی و دانشمندانی تشکیل شده که برای شناخت و ترویج روشهای تحقیقاتی بهینه، قابل اطمینان و مقرون به صرفه تلاش میکنند. MRMC منحصرا بر سنجش علمی روش های تحقیقاتی مختلف تمرکز دارد اگرچه بی تردید گاهی ملاحظات اخلاقی جدی و مهمی را نیز برمی انگیزد.
تعداد دانشمندان و درمانگرانی که بنا به دلایل علمی و پزشکی آزمایشات حیوانی را زیر سوال میبرند رو به افزایش است. (۱-۳)
به عنوان مثال طبق نظرسنجی منتشر شده توسط “پیشرفت پزشکی اروپا” در سال ۲۰۰۴، ۸۲% از پزشکان عمومی در انگلستان معتقدند که “از بابت گمراه کننده بودن اعمال داده های حاصل از آزمایشات حیوانی روی انسانها نگرانی وجود دارد.” (۴)
مستندات چشمگیری در دسترس است که نشان میدهد آزمایشات حیوانی، ناکافی و غیر قابل اعتماد هستند در حالیکه متدولوژی هایی که اخیرا توسعه یافته اند معتبرتر بوده و نسبت به آزمایشات حیوانی کم هزینه تر هستند.
تاثیرات تاریخی آزمایشات حیوانی
مدافعین آزمایشات حیوانی ادعا دارند که این امر نقشی حیاتی در تمامی پیشرفتهای علم پزشکی داشته است. (۵، ۶)
با این وجود، تعدادی از تاریخ نویسان علم پزشکی نیز معتقدند که کشفیات کلیدی این حیطه ها همچون قلب، سرطان، ایمونولوژی، بیهوشی و روانپزشکی در حقیقت با تحقیقات بالینی، مشاهده بیماران و تشریح اجساد انسان بدست آمده اند. (۷-۱۶)
اطلاعات انسانی بصورت تاریخی در روشنای داده های آزمایشگاهی حاصل از حیوانات غیر انسان بدست آمده اند. و این مساله منجر به عواقب ناخوش آیند پزشکی شده است. به عنوان مثال، تا سال ۱۹۶۳ مطالعات آینده نگر و گذشته نگر روی افراد بیمار، پیشاپیش ارتباط عمیق میان مصرف سیگار و سرطان ریه را ثابت کرده بود. (۱۷، ۱۸)
برعکس، تقریبا تمامی تلاش های آزمایشی برای ایجاد سرطان ریه در حیوانات با شکست مواجه شده بودند. در نتیجه، Clarenc Little، یکی از آزمایشگران حیوانی برای درمان سرطان نوشت: “شکست تعداد زیادی از محققین در ایجاد سرطانهای آزمایشی در طول ۵۰ سال، تردیدهایی جدی را روی اعتبار تئوری سرطانزا (سرطان ریه) بودن سیگار ایجاد میکند.” (۱۹)
از آنجایی که داده های انسانی و حیوانی تطابق نداشتند، این محقق و سایر محققین به داده های قابل اعتماد انسانی به دید تردید نگریستند و متعاقب آن، اعلام خطر سیگار برای سلامت تا سالها به تعویق افتاد و هزاران نفر بر اثر سرطان ریه مردند.
در اوایل دهه ۴۰، مطالعات بالینی انسانی قویا نشان میداد که پنبه نسوز سرطانزاست. با این وجود، آزمایشات حیوانی برای اثبات این موضوع دائما با شکست مواجه میشدند و به همین دلیل پیشیگیری های متناسب در آمریکا تا دهه ها به تعویق افتاد. (۲۰)
بطور مشابه، مطالعات روی جمعیت های انسانی خطر آشکار قرار گرفتن در معرض تابش های یونیزه کننده سطح پایین اشعه ایکس تشخیصی متصاعد شده از زباله های هسته ای را نشان دادند. (۲۱-۲۴) اما مطالعات حیوانیِ متناقض موجب به تاخیر افتادن احتیاط و وضع قوانین شد.

قربانی بیماری فلج اطفال در آمریکا در سال ۱۹۴۸٫ مدل میمون ها برای بیماری فلج اطفال محققین را در خصوص مکانیزم آلوده سازی و دوره بالینی بیماری فلج اطفال گمراه کرده و مقابله با این بیماری را به تعویق انداخت
به همین ترتیب، در حالیکه ارتباط میان مصرف الکل و بیماری جگر در انسان انکارناپذیر است، تلاشهای متعدد برای ایجاد بیماری جگر با خوراندن الکل بیش از حد به تمام حیوانات غیر انسان به جز بابونها با شکست مواجه شده و حتی نتایج آزمایشات روی بابونها هم ناسازگارند. (۲۶)
بسیاری از پیشرفتهای عظیم پزشکی به دلیل داده های گمراه کننده حاصل از مدلهای حیوانی به تعویق افتاده اند. مثلا مدل حیوانی فلج اطفال منجر به بدفهمی مکانیزم آلوده سازی آن شد. مطالعه روی میمونها به اشتباه اینطور ثابت کرد که ویروس فلج اطفال از طریق مجاری تنفسی منتقل می شود و نه بلع (۲۷، ۲۸). این فرض نادرست باعث شد راه کارهای پیشگیرانه منحرف شوند و متدهای کشت بافت کشف واکسن را به تعویق انداخت (۲۹، ۳۰). اگرچه بعدها از سلولهای کشت شده میمونها برای ساخت واکسن استفاده شد اما تحقیقات روی سلول های کشت شده انسانی بود که برای اولین بار نشان داد ویروس فلج اطفال را میتوان روی بافتهای غیرعصبی کشت نمود. (۳۱)
آزمایش روی سگها از توسعه اعمال جراحی برای جایگزین سازی رگهای گرفته با رگهای خود بیمار ممانعت کرد چرا که به اشتباه نشان داد این رگها قابل استفاده نیستند. (۳۲)
پس زده شدن سریع کلیه پیوندی در سگهای سالم برای مدتی طولانی در مورد انسانهای بیمار نیز صادق پنداشته میشد (۳۳). ولی میدانیم که نارسایی کلیه، سیستم ایمنی را تحت تاثیر قرار میدهد که این امر تحمل پذیرش بافت خارجی بدن را بالا میبرد.
با تمام این اوصاف، جامعه به حمایت از آزمایشات حیوانی ادامه میدهد، عمدتا به این دلیل که اکثر مردم معتقدند این کار برای غالب پیشرفتهای پزشکی حیاتی بوده است. (۳۴)
اما هستند کسانی که تردید دارند … تردید دارند که آیا چنین تحقیقاتی لازم بوده … و آیا اصلا کمکی به علم پزشکی کرده است یا خیر … .
منتشر شده در: noanimaltesting.ir
ترجمه: فاطمه ن. از mrmcmed.org
آخرین دیدگاهها