دیده بان حقوق حیوانات: یوزپلنگ آسیایی که تنها باقیماندههای آن در ایران هستند و جمعیت آنها حدود ۳۵ عدد تخمین زده میشود، از جمله درخطرترین گونههای گربهسان حیات وحش در جهان به شمار میآیند. تنها دو یوز آسیایی در سراسر دنیا در اسارت وجود دارند که چندسالی است در دو استان سمنان و خراسان شمالی به سرمیبرند. یوز ماده در سمنان است که نامش «دلبر» است. یوز نر در خراسان شمالی هم «کوشکی» نام دارد.
به گزارش رادیو فردا سازمان محیط زیست برای چند سال در تلاش بود تا مسئولان این دو استان را متقاعد کند اجازه دهند این دو حیوان زندهگیری شده و برای امکان بررسی تولید مثل، به یک جا منتقل شوند. با صدور این مجوز از سوی مسئولان هر دو استان، این دو حیوان زندهگیری شده و برای تحقیقات علمی و امکان تولید مثل، به «پارک پردیسان تهران» منتقل شدند.
در جریان این پروژه و با حضور مشاوران بینالمللی و مدیر پروژه یوزپلنگ آسیایی، این دو یوز زندهگیری شده و دو هفته پیش، به تهران منتقل شدند.
ایمان معماریان، دامپزشک «پردیسان تهران» در مورد امکان جفتگیری این دو یوز به رادیو فردا میگوید: «تکثیر یوزپلنگ در اسارت بسیار دشوار است و با وجود تنها یک جفت، کار و راه بسیار سختی پیش روی مسئولان این پروژه قرار دارد.»
این پروژه و امکان تولید مثل این دو یوز آسیایی در اسارت میتواند خدمت بزرگی به حیات وحش در جهت جلوگیری از خطر انقراض نسل این گونه باارزش باشد.

ایمان معماریان، دامپزشک حیات وحش که در دستش آنژیو مشاهده میشود، با شکستگی مهره کمر روبرو بود و به کمک مسکنهای قوی توانسته بود در این پروژه حاضر شود
باید بدون بی هوشی منتقل میشد
چون یوز وقتی بی هوش بشه ضربان قلبش بشدت میره بالا و بدنش رو باید خنک نگه دارن(تو یک مستند دیدم)
به امید خدا جمعیتشون بیش از بیش بیشتر بشه(نه در اسارت چون فایده ای نداره) با سرو سامان دادن به زیستگاه هشون و دور کردن خطراتتی که موجب کاهش جمعیتشون میشه.
سلام
یعنی شما میخوای بگی از یک متخصص در امر جانور شناسی و کارشناسان پارک پردیسان تهران بیشتر میدونی؟
هر کاری اصولی باید انجام بشه چرا که هزار نکته ریز وجود داره .
با سلام و احترام،
دکتر معماریان، دامپزشک حیات وحش هستند و در خصوص گربه سانان وحشی، تا به امروز، به نظر من تنها دامپزشک ایرانی قابل اعتماد هستند! لطفا در نظر داشته باشید که موضوع بیهوشی، در پزشکی حیات وحش یک روتین و بسیار حیاتی، تخصصی و لازم است که القای درست و ایمن آن، نیاز به استفاده از دارو های ویژه و ابزار های خاص و تجربیات یک دامپزشک حیات وحش خواهد داشت. ضمنا، انتقال یک گربه سان وحشی بدون القای بیهوشی، به نظر ممکن، عملی و صحیح نمی رسد.
با قدردانی بابت زحمات همه تلاشگران
یک سوال از آگاهان در زمینه یوز دارم;
تعداد واقعی یوز باقی مانده در ایران چه تعداد هست؟
واقعا و بدور از خیال پردازی امیدی به حفظ یوز در ایران وجود داره؟
یا باید منقرض شده بدونیمش؟
باید از این افراد واقعا تشکر ویژه کرد خیلی زحمت میکشند به امید خبرهای خوب محیط زیست کشور عزیزمان ایران بزرگ….