استفاده دلفين‌ها از سيستم‌هاي صوتي پيچيده

دیده بان حقوق حیوانات ایران : دلفين‌ها و پورپوس‌ها (خوك‌وال دريايي)‌ از روش صوتي پيچيده‌اي براي يافتن موقعيت شكار و جهت‌يابي به سمت او استفاده مي‌كنند.به گزارش جام جم، در اين روش دلفين‌ها با ارسال صداي فركانس بالا كه تحت عنوان فراصوت شناخته مي‌شود و دريافت موج برگشتي اين صوت مي‌توانند علاوه بر تخمين موقعيت هدف حتي تشخيص دهند كه اين امواج صوتي به چه چيزي برخورد كرده و بازگشته است.
اكنون محققان سوئدي و آمريكايي كشف كرده‌اند كه دلفين‌ها قادر به ارسال همزمان 2 موج صوتي هستند.اين امواج صوتي داراي فركانس‌هاي متفاوتي بوده و مي‌توانند در جهت‌هاي مختلف ارسال شوند. مزيت اين روش احتمالا اين است كه دلفين‌ها مي‌توانند مكان يك شيء را با دقت بيشتري مشخص كنند.

اين مطالعات كه با همكاري متخصصان دانشگاه لانز سوئد و دانشمنداني از سن‌ديگو آمريكا انجام شده در آخرين شماره نشريه علم زيست‌شناسي به چاپ رسيده است. در جوامع علمي و تحقيقاتي پيش از اين بحث داغي در جريان بود كه امواج مكان‌ياب صوتي چگونه توليد مي‌شوند. اينك يافته‌هاي ناشي از اين تحقيقات به منزله سوختي است كه به اين بحث تزريق‌شده و آن را شعله‌ورتر ساخته است.دكتر «ژوزفين استارك هامر» شخصا بر اين باور است كه 2 موج صوتي ارسال شده توسط 2 اندام جداگانه توليد مي‌شود، ‌اما اعتقاد بر اين است كه تنها يكي از اين دو در فرآيند ارسال، دريافت و نهايتا مكان‌يابي هدف فعال است. البته دكتر هامر تاكيد مي‌كند كه نياز به تحقيقات بيشتري در اين زمينه احساس مي‌شود.

با توجه به اين كه از سال 1960 محققان روي دلفين‌ها و مكانيسم مكان‌يابي پيچيده آنها توسط امواج برگشتي صوت در حال تحقيق هستند مي‌توان گفت نتايج به دست آمده از مطالعات جديد يك پيشرفت چشمگير به حساب مي‌آيد.
يكي از دلايلي كه رسيدن به پاسخ اين پرسش اين‌قدر به تاخير افتاد، اين است كه اين پژوهش نياز به تجهيزات اندازه‌گيري دقيق و تكنولوژي پردازش سيگنال پيشرفته داشته‌اند كه امروزه در دسترس محققان قرار دارد.

دليل ديگر اين بود كه تحقيقات روي دلفين‌ها بيشتر توسط زيست‌شناسان انجام مي‌شد كه در زمينه اين فناوري‌‌هاي نوين تخصص لازم را نداشتند.در آزمايش‌هاي جديد از 47 هيدروفون (ميكروفون‌هاي زيرآبي)‌ استفاده شد كه اكنون يكي از بهترين ابزارهاي موجود در جهان براي گرفتن امواج فراصوت دلفين‌ها در آب است.

http://arw.ir/wp-content/uploads/2011/04/Animal-Rights-Watch-ARW-820.jpg

خفاش‌ها و بعضي پرندگان غارنشين و جانوراني مانند موش شبگرد نيز از شكل ساده‌تر اين مكانيسم براي مكان‌يابي استفاده مي‌كنند.اما قابل ذكر است كه مكان‌يابي صوتي دلفين‌ها بسيار پيچيده‌تر از نمونه‌هايي است كه ساير حيوانات به كار مي‌برند. ما مي‌توانيم دانش زيادي در اين زمينه از دلفين‌ها ياد بگيريم و مهم‌تر از آن استفاده از دانش تازه آموخته شده جهت يافتن راه‌هايي براي حفاظت از دلفين‌ها در برابر آلودگي‌هاي صوتي است كه در كمال تاسف بايد گفت انسان‌ آنها را توليد مي‌كند.

__________________________

خبر مرتبط:

تاثیر آلودگی صوتی بر حیات جانداران دریایی

دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید