چرا نبايد در خانه، كوچه و محله دام زنده را كشتار كنيم/ از زبان یک دامپزشک

دكتر عليرضا تعالي، كارشناس اداره كل دامپزشكي خراسان رضوي

1- دام زنده ممكن است حامل عوامل بيماري زاي مشترك انسان و حيوان باشد ولي هيچ علامتي از بيماري را نشان ندهد. از جمله اين بيماري ها كه به خصوص گوسفندان حامل عامل آن مي باشند و به ظاهر سالم هستند ، ويروس تب خونريزي دهنده كربمه كنگو مي باشد. اين بيماري براي انسان صد در صد كشنده است .

آيا مي توانيد تصور كنيد:

يكي از اعضاي خانواده شما ، همسر يا فرزندتان ، با خونريزي هاي  متعدد در نقاط مختلف بدن ، به طرز وحشتناكي جان خود را از دست مي دهد بدون اينكه از دست پزشكان كاري ساخته باشد.

2- در داخل دستگاه گوارش دام ، انگل هاي بسياري زندگي مي كنند . تخم اين انگل ها در مدفوع حيوان وجود دارد. بعضي از اين انگل ها مشترك انسان و حيوان هستند . تخم بعضي از اين انگل ها مي توانند در بدن انسان كيست ايجاد كنند.

آيا مي توانيد تصور كنيد :

كودكا نتان مبتلا به بيماري هاي انگلي شده و يا با يك كيست در چشم يا مغزشان ، براي هميشه از نعمت سلامتي كامل محروم باشند و يا زن بارداري در خانواده شما سقط كند.

3- خون ومحتويات دستگاه گوارش دام، زباله عفوني محسوب مي شوند و بايد به طور صحيح معدوم يا بازيافت شوند . اين زباله هاي عفوني توانايي آلوده كردن محيط زيست رادارند و منبع آلودگي اب و غذا محسوب مي شوند.

آيا مي توانيد تصور كنيد:

سبزي وصيفي جاتي كه شما بادست خود ، با كشتار دام زنده در منزل آلوده كرده ايد ، به سفره تان راه يابد . آلوده كردن فاضلاب ها و پسماند هاي شهري با زباله هاي عفوني ، باعث ايجاد آلودگي منابع غذايي خودتان خواهد شد. آب شرب آلوده شده به فاضلاب، حتي در بهترين شرايط كلر زني هم احتمال وجود عوامل بيماري زا را دارد. مسموميت هاي عفوني همچون حصبه و شبه حصبه و …. با دست خود شما براي افراد خانواده به ارمغان آورده شده است.

4- نگهداري دام زنده در منزل قبل از كشتار و بازي كودكان با اين حيوانات اهلي ، خطر انتقال بيماري ها را درپي دارد. علاوه بر آن انس و الفتي كه بين حيوان و كودكان ايجاد ميشود ، با كشتار حيوان جلوي چشم اين كودكان اثر نامطلوبي بر روح و روان آن ها دارد.

آيا مي توانيد تصور كنيد :

ايجاد معضلات روان پريشي ناشي از اين عمل كه در دين مبين ما مكروه خوانده شده ، در بزرگسالي كودكان شما ، چه مشكلاتي را برايتان ايجاد خواهد كرد. اين مشكلات زماني تشديد مي شود كه عواقب سوء جسمي ناشي از تماس دام زنده با كودكانتان هم به آن افزوده شود.

5- جهت اطمينان از سلامت گوشت و اندرونه هاي خوراكي مثل جگر ، كليه و …. هر دام زنده قبل از كشتار بايد مورد معاينه دامپزشك قرار گرفته و پس از كشتار نيز توسط بازرسان گوشت ، لاشه كشتاري مورد بازرسي قرار گيرد.

آيا مي توانيد تصور كنيد :

بدون معاينه دامپزشك وبازرسي گوشت ، چگونه ميخواهيد مطمئن شويد كه خود و خانواده تان در معرض خطر انتقال بيماري هاي عفوني مشترك انسان و دام قرار داريد يا نه؟ چگونه در چشم فرزندتان نگاه مي كنيد وقتي كه او را براي درمان بيماري سل يا سياه زخم به بيمارستان مي بريد؟

6- لاشه هاي كشتاري بايد به سردخانه منتقل شده و براي مدت 24 ساعت در يخچال نگهداري شوند تا عوامل بيماري زاي خاصي در درون لاشه ها در اثر اين فرايند ، از بين بروند . اين عوامل بعضا براي انسان كشنده هستند.

آيا مي توانيد تصور كنيد:

گوشتي را كه بلافاصله پس از كشتار ، منجمد مي كنيد اين عوامل بيماري زا را در خود حفظ مي كند. يا اگر گوشت كشتار شده را در يخچال بگذاريد ديگر مواد غذايي تان را آلوده مي كند. اگر اين گوشت قرباني را بين مردم تقسيم كنيد ، بدون اين كه از سلامت آن مطمئن بوده و يا به خصوص اگر به صورت تازه و گرم باشد ، نا آگاهانه ، به جاي صواب مرتكب معصيت شده ايد.

7- معابر عمومي ، بخشي از محيط زندگي شما هستند كه بايد عاري از آلودگي باشند. كشتار در اين معابر ، ريختن خون و ديگر ترشحات دام كشتاري ، سبب الوده كردن اين محيط مي شود.

آيا مي توانيد تصور كنيد :

آن گاه را كه همسايه شما در معرض اين آلودگي قرار بگيرد. چه خواهيد گفت اگر ببنيد همسايه تان ، كودك تب دارش را در آغوش كشيده و بدليل بيماري كه شما مسبب آن بوده ايد ، راهي بيمارستان است

8- ضايعات حاصل از كشتار دام زنده همچون كبد هاي آلوده به كيست و يا هر نوع ترشح ، خون ، بقاياي تخليه روده ها و …. نبايد در دسترس حيوانات ولگرد قرار گيرد. زيرا عوامل بيماري زا به خصوص انگل ها ، در جمعيت اين حيوانات ولگرد تكثير وتزايد پيدا مي كنند .

آيا مي توانيد تصور كنيد:

شما با دست خود چرخه زندگي انگل ها و عوامل بيماري زا را در حيوانات ولگرد ، كامل كرده ايد. به خاطر بسپاريد ، آن گاه كه اين حيوانات در زباله هاي شما تغذيه مي كنند و در محيط زندگي تان ، اين عوامل را تكثير كرده و ترشح مي كنند ويا آن گاه كه كودكانتان و يا خود شما گربه ولگردي را نوازش مي كنيد ، اين عوامل را وارد زندگي خود كرده ايد.

9- حشرات ، به خصوص مگس ها مي توانند عوامل بيماري زا را از روي لاشه ها و يا ضايعات كشتاري ، به جاي ديگر و يا مواد غذايي جا به جا كنند. همچنين مگس ها در لاشه گرم تخمگذاري كرده و به فاصله چند ساعت لارو آنها در گوشت مشاهده مي شود .كشتار بهداشتي بايد در فضاي بسته و تحت برنامه مبارزه با حشرات و جوندگان انجام شود.

آيا مي توانيد تصور كنيد:

كشتار در فضاي باز، باعث آلودگي خود و خانواده تان شود و گوشتي  مملو از لارو كرم مانند روي دستتان مانده باشد كه نتوانيد از آن استفاده كنيد.

10- شستشو و ضد عفوني محل كشتار ، تحت شرايطي كه منجر به آلودگي منابع طبيعي به مواد ضدعفوني كننده نشود ، يكي از ضروريات كشتار دام است.

آيا مي توانيد تصور كنيد:

محل كشتار ضد عفوني نشده ، كه شما به وجود آورده ايد ، كانون عوامل عفوني براي تمامي  مردم است. يا ماد ضد عفوني كه شما به درستي نمي دانيد چگونه از آن استفاده كنيد ، روانه منابع طبيعت شده و ضمن آلوده كردن اين منابع ، سبب ايجاد مقاومت هاي ضد ميكروبي گردد و ديگر اين مواد نتوانند اثر مطلوبي در ضد عفوني كردن بيمارستان هايي داشته باشندكه جان هزاران مريض در آن ها بسته به اثر بخشي اين مواد است.

11- فردي كه دام زنده را كشتار مي كند بايد داراي لباس كارمناسب ، دستكش ، عينك ، چكمه ، ماسك و كلاه باشد. تا در برابر ترشحات دام كشتاري ايمن بوده و در ضمن سبب پخش آلودگي نگردد.

آيا مي توانيد تصور كنيد:

ذابح يا كشتار كننده اي كه بدون اين تجهيزات كشتار مي كند و اغلب داراي سواد لازم براي درك خطري كه دركمين او خانواده اش نشسته نمي باشد، چگونه عوامل بيماري زاي ناشي از كشتار را با لباس خود ، به خانه اش مي برد و يا در محل زندگي اش پخش مي كند.

12- دام هاي بيمار ، لاغر هستند. خون بدن اين دام ها در زمان كشتار ، به طور كامل از بدن خارج نشده و لاشه هاي حاصل از آن ها تيره ، پرخون و گاهي زرد است . اين لاشه ها زود فاسد شده ويا به دليل عوامل زردي ، كه براي انسان مضر هستند، در كشتارگاه ضبط و معدوم مي گردند. اين لاشه ها دركوره لاشه سوز بايد سوزانده شده و يا درچاه دفن لاشه تحت شرايط خاص دفن گردند.

آيا مي توانيد تصور كنيد:

دامي را به زحمت تهيه و قرباني نموده ايد ولي شك داريد كه به ظاهر ناسالم و غير طبيعي آن براي مصرف اعتماد كنيد يا از مصرف آن خود داري كنيد. چون درهنگام خريد ، دامپزشكي آن را معاينه نكرده است.درصورتي كه بخواهيد اين لاشه را معدوم كنيد ، هيچ ابزاري جز آلوده كردن زباله ها و محيط خود نداريد؟

در عيد قربان

دامپزشكان ، بازرسان نظارت بر بهداشت عمومي دامپزشكي و بازرسان  بهداشت گوشت در محل كشتار گاه ها به انتظار نشسته اند ، كه در انجام بهداشتي فريضه مقدس قرباني ، شما را ياري رسانند.

منبع: روابط عمومي اداره كل دامپزشكي خراسان رضوي

__________________

خبر مرتبط:

برخورد نامناسب با قربانی

 فرزندت را به «سلاخی» نگمار!/ حرفه قصابی از نظر تربیتی اثر سوء دارد.

دیدگاه‌ها

3 پاسخ به “چرا نبايد در خانه، كوچه و محله دام زنده را كشتار كنيم/ از زبان یک دامپزشک”

  1. Platypus نیم‌رخ

    این آقای دامپزشک خسته نباشند. خب وظیفه خود را که اطلاع رسانی بود، انجام دادند . ممنون , ولی من در تعجبم که سخنان ایشان در وبلاگ مورد علاقه من چکار می کند ؟؟؟؟
    راستش انتظار من بعنوان خواننده دائمی و پرو پا قرص این وبلاگ که نامش ” دیده بان حقوق حیوانات ” می باشد ؛ آن است که بواسطه برگزیدن این نام زیبا و هم بخاطر شناختی که در این مدت از نویسنده آن بدست آورده ام . در یک چنین روزهایی تلاش نماید که ” قربانی کردن ” این رسم زشت و نا هنجار با یک جامعه متمدن را با دادن آگاهی و آموزش صحیح ؛ از بین ببرد . نه آنکه مثلا از فلان آقای دامپزشک متنی دال بر چگونگی صحیح کشتار دام به نحوی که آدمهای قصاب و قاتل و کودکان آنها که جگر گوشه هایشان هستند بواسطه این کشتار مریض و بیمار نگردند ، را چاپ نماید !!!!! این متن برای جلوی در کشتار گاه خوب است . نه برای درج در بهترین وب سایت ایرانی حمایت از حیوانات . راستش من هرگز دلم برای انسان نمایی که براحتی یک آب خوردن تیغ بر گردن حیوان معصومی چون گوسفند می گذارد ، نمیسوزد . بگذار که کودکش مریض شود! اگر این کودک جگر گوشه اوست . بهمان ترتیب نیز آن بره یا گوسفند نیز جگر گوشه ای دارد یا خودش جگر گوشه مادرش است . مگر ما در همین وبلاگ این خبر را نخواندیم :
    ” به گزارش مهر به نقل از خبرگزاری “Indo “Asian News Service گرمی مارتین استاد جانور شناسی دانشگاه “Western Australia School ” گفته است: گوسفندان قادرند چهره بیش از ۵۰ گوسفند را به خاطر بسپارند و پس از دوسال مجدداً آنها را شناسایی کنند.
    به گفته وی، گوسفندان از ظرفیت و توان مدت طولانی به خاطر سپردن چهره های دیگران برای شناسایی گوسفندان مهربان و مهاجم وخشن در گله استفاده می کنند تا از این طریق جایگاه و موقعیت خود را به لحاظ سلسله مراتبی درگله را تعیین کنند.
    مارتین اضافه کرده است: حس بویایی گوسفندان به ویژه گوسفندان ماده یا میش ها بسیار پیشرفته تر از این حس در انسانها است و بر اساس تحقیقات دانشجویان دانشگاه Western Australia Schoo این اولین مکانیسمی است که یک گوسفند ماده برای تشخیص بره هایش از آن استفاده می کند.
    گوسفند ماده بره اش را از طریق بوی جنین که از مایع آمنیوتیکی که جنین در آن غوطه ور است تولید می شود شناسایی می کنند و این بو فقط در ۲ ساعت اول پس از تولد جنین، به شدت مادر را جذب میکند. به این شکل که مادر این بو را به خاطر می سپارد و پس از آن قادر به شناسایی بره اش برای شیر دادن به آن است.
    بره ها نیز به نوبه خود به خاطر شیری که اولین بار یا همان آغوز می خورند و موجب پرشدن، کش آمدن و باز شدن شکمشان می شود مادرشان را شناسایی می کنند که این احساس فیزیکی به همراه گرمایی که اولین بار از پستان مادرشان درک می کنند برای همیشه در حافظه آنها باقی می ماند. ”
    پس این حیوان صاحب احساس مادری و فرزندی است .عاطفه دارد ، قلب دارد .بنا بر این بریده باد دستی که به خون این جانور بیگناه آلوده می گردد .

  2. آزاده نیم‌رخ

    Platypus عزیز واقعا” ممنون از این جمله زیبا:بریده باد دستی که به خون این جانور بیگناه آلوده می گردد .
    فردا واسه خیلیها عیده و واسه من و خیلیهای دیگه و همینطور گوسفندای ناز و بیگناه روز عزا…
    فردا میلیونها گوسفند به خاک و خون کشیده میشن
    واسه چی؟!!!
    ای کاش یه روز بیاد که هر کی تو هر دین و آئینی که هنوز بخاطر خدایانشون قربانی میکنند بفهمه دوره و زمونه این خرافات گذشته…
    همونطور که زمان برده داری گذشته قربانی کردن و قربانی دادن هم همونقدر بی عدالتیه…
    آخه خدای مهربون ما قربانی شما رو میخواد چیکار کنه….برید واسه جون سالم به در بردن از حوادث یه فکر دیگه به حال خودتون بکنید و دست از سر این بیچاره ها بردارید…
    آخه یه کم فکر کردن خوب چیزیه …

    در ضمن منم خیلی ناراحت شدم از این مطلب… به نظر منم جای این مقاله کارشناسانه !!!! اینجا نبود….

دیدگاهتان را بنویسید