دکتر علیرضا تعالی، کارشناس اداره کل دامپزشکی خراسان رضوی
۱- دام زنده ممکن است حامل عوامل بیماری زای مشترک انسان و حیوان باشد ولی هیچ علامتی از بیماری را نشان ندهد. از جمله این بیماری ها که به خصوص گوسفندان حامل عامل آن می باشند و به ظاهر سالم هستند ، ویروس تب خونریزی دهنده کربمه کنگو می باشد. این بیماری برای انسان صد در صد کشنده است .
آیا می توانید تصور کنید:
یکی از اعضای خانواده شما ، همسر یا فرزندتان ، با خونریزی های متعدد در نقاط مختلف بدن ، به طرز وحشتناکی جان خود را از دست می دهد بدون اینکه از دست پزشکان کاری ساخته باشد.
۲- در داخل دستگاه گوارش دام ، انگل های بسیاری زندگی می کنند . تخم این انگل ها در مدفوع حیوان وجود دارد. بعضی از این انگل ها مشترک انسان و حیوان هستند . تخم بعضی از این انگل ها می توانند در بدن انسان کیست ایجاد کنند.
آیا می توانید تصور کنید :
کودکا نتان مبتلا به بیماری های انگلی شده و یا با یک کیست در چشم یا مغزشان ، برای همیشه از نعمت سلامتی کامل محروم باشند و یا زن بارداری در خانواده شما سقط کند.
۳- خون ومحتویات دستگاه گوارش دام، زباله عفونی محسوب می شوند و باید به طور صحیح معدوم یا بازیافت شوند . این زباله های عفونی توانایی آلوده کردن محیط زیست رادارند و منبع آلودگی اب و غذا محسوب می شوند.
آیا می توانید تصور کنید:
سبزی وصیفی جاتی که شما بادست خود ، با کشتار دام زنده در منزل آلوده کرده اید ، به سفره تان راه یابد . آلوده کردن فاضلاب ها و پسماند های شهری با زباله های عفونی ، باعث ایجاد آلودگی منابع غذایی خودتان خواهد شد. آب شرب آلوده شده به فاضلاب، حتی در بهترین شرایط کلر زنی هم احتمال وجود عوامل بیماری زا را دارد. مسمومیت های عفونی همچون حصبه و شبه حصبه و …. با دست خود شما برای افراد خانواده به ارمغان آورده شده است.
۴- نگهداری دام زنده در منزل قبل از کشتار و بازی کودکان با این حیوانات اهلی ، خطر انتقال بیماری ها را درپی دارد. علاوه بر آن انس و الفتی که بین حیوان و کودکان ایجاد میشود ، با کشتار حیوان جلوی چشم این کودکان اثر نامطلوبی بر روح و روان آن ها دارد.
آیا می توانید تصور کنید :
ایجاد معضلات روان پریشی ناشی از این عمل که در دین مبین ما مکروه خوانده شده ، در بزرگسالی کودکان شما ، چه مشکلاتی را برایتان ایجاد خواهد کرد. این مشکلات زمانی تشدید می شود که عواقب سوء جسمی ناشی از تماس دام زنده با کودکانتان هم به آن افزوده شود.
۵- جهت اطمینان از سلامت گوشت و اندرونه های خوراکی مثل جگر ، کلیه و …. هر دام زنده قبل از کشتار باید مورد معاینه دامپزشک قرار گرفته و پس از کشتار نیز توسط بازرسان گوشت ، لاشه کشتاری مورد بازرسی قرار گیرد.
آیا می توانید تصور کنید :
بدون معاینه دامپزشک وبازرسی گوشت ، چگونه میخواهید مطمئن شوید که خود و خانواده تان در معرض خطر انتقال بیماری های عفونی مشترک انسان و دام قرار دارید یا نه؟ چگونه در چشم فرزندتان نگاه می کنید وقتی که او را برای درمان بیماری سل یا سیاه زخم به بیمارستان می برید؟
۶- لاشه های کشتاری باید به سردخانه منتقل شده و برای مدت ۲۴ ساعت در یخچال نگهداری شوند تا عوامل بیماری زای خاصی در درون لاشه ها در اثر این فرایند ، از بین بروند . این عوامل بعضا برای انسان کشنده هستند.
آیا می توانید تصور کنید:
گوشتی را که بلافاصله پس از کشتار ، منجمد می کنید این عوامل بیماری زا را در خود حفظ می کند. یا اگر گوشت کشتار شده را در یخچال بگذارید دیگر مواد غذایی تان را آلوده می کند. اگر این گوشت قربانی را بین مردم تقسیم کنید ، بدون این که از سلامت آن مطمئن بوده و یا به خصوص اگر به صورت تازه و گرم باشد ، نا آگاهانه ، به جای صواب مرتکب معصیت شده اید.
۷- معابر عمومی ، بخشی از محیط زندگی شما هستند که باید عاری از آلودگی باشند. کشتار در این معابر ، ریختن خون و دیگر ترشحات دام کشتاری ، سبب الوده کردن این محیط می شود.
آیا می توانید تصور کنید :
آن گاه را که همسایه شما در معرض این آلودگی قرار بگیرد. چه خواهید گفت اگر ببنید همسایه تان ، کودک تب دارش را در آغوش کشیده و بدلیل بیماری که شما مسبب آن بوده اید ، راهی بیمارستان است
۸- ضایعات حاصل از کشتار دام زنده همچون کبد های آلوده به کیست و یا هر نوع ترشح ، خون ، بقایای تخلیه روده ها و …. نباید در دسترس حیوانات ولگرد قرار گیرد. زیرا عوامل بیماری زا به خصوص انگل ها ، در جمعیت این حیوانات ولگرد تکثیر وتزاید پیدا می کنند .
آیا می توانید تصور کنید:
شما با دست خود چرخه زندگی انگل ها و عوامل بیماری زا را در حیوانات ولگرد ، کامل کرده اید. به خاطر بسپارید ، آن گاه که این حیوانات در زباله های شما تغذیه می کنند و در محیط زندگی تان ، این عوامل را تکثیر کرده و ترشح می کنند ویا آن گاه که کودکانتان و یا خود شما گربه ولگردی را نوازش می کنید ، این عوامل را وارد زندگی خود کرده اید.
۹- حشرات ، به خصوص مگس ها می توانند عوامل بیماری زا را از روی لاشه ها و یا ضایعات کشتاری ، به جای دیگر و یا مواد غذایی جا به جا کنند. همچنین مگس ها در لاشه گرم تخمگذاری کرده و به فاصله چند ساعت لارو آنها در گوشت مشاهده می شود .کشتار بهداشتی باید در فضای بسته و تحت برنامه مبارزه با حشرات و جوندگان انجام شود.
آیا می توانید تصور کنید:
کشتار در فضای باز، باعث آلودگی خود و خانواده تان شود و گوشتی مملو از لارو کرم مانند روی دستتان مانده باشد که نتوانید از آن استفاده کنید.
۱۰- شستشو و ضد عفونی محل کشتار ، تحت شرایطی که منجر به آلودگی منابع طبیعی به مواد ضدعفونی کننده نشود ، یکی از ضروریات کشتار دام است.
آیا می توانید تصور کنید:
محل کشتار ضد عفونی نشده ، که شما به وجود آورده اید ، کانون عوامل عفونی برای تمامی مردم است. یا ماد ضد عفونی که شما به درستی نمی دانید چگونه از آن استفاده کنید ، روانه منابع طبیعت شده و ضمن آلوده کردن این منابع ، سبب ایجاد مقاومت های ضد میکروبی گردد و دیگر این مواد نتوانند اثر مطلوبی در ضد عفونی کردن بیمارستان هایی داشته باشندکه جان هزاران مریض در آن ها بسته به اثر بخشی این مواد است.
۱۱- فردی که دام زنده را کشتار می کند باید دارای لباس کارمناسب ، دستکش ، عینک ، چکمه ، ماسک و کلاه باشد. تا در برابر ترشحات دام کشتاری ایمن بوده و در ضمن سبب پخش آلودگی نگردد.
آیا می توانید تصور کنید:
ذابح یا کشتار کننده ای که بدون این تجهیزات کشتار می کند و اغلب دارای سواد لازم برای درک خطری که درکمین او خانواده اش نشسته نمی باشد، چگونه عوامل بیماری زای ناشی از کشتار را با لباس خود ، به خانه اش می برد و یا در محل زندگی اش پخش می کند.
۱۲- دام های بیمار ، لاغر هستند. خون بدن این دام ها در زمان کشتار ، به طور کامل از بدن خارج نشده و لاشه های حاصل از آن ها تیره ، پرخون و گاهی زرد است . این لاشه ها زود فاسد شده ویا به دلیل عوامل زردی ، که برای انسان مضر هستند، در کشتارگاه ضبط و معدوم می گردند. این لاشه ها درکوره لاشه سوز باید سوزانده شده و یا درچاه دفن لاشه تحت شرایط خاص دفن گردند.
آیا می توانید تصور کنید:
دامی را به زحمت تهیه و قربانی نموده اید ولی شک دارید که به ظاهر ناسالم و غیر طبیعی آن برای مصرف اعتماد کنید یا از مصرف آن خود داری کنید. چون درهنگام خرید ، دامپزشکی آن را معاینه نکرده است.درصورتی که بخواهید این لاشه را معدوم کنید ، هیچ ابزاری جز آلوده کردن زباله ها و محیط خود ندارید؟
در عید قربان
دامپزشکان ، بازرسان نظارت بر بهداشت عمومی دامپزشکی و بازرسان بهداشت گوشت در محل کشتار گاه ها به انتظار نشسته اند ، که در انجام بهداشتی فریضه مقدس قربانی ، شما را یاری رسانند.
منبع: روابط عمومی اداره کل دامپزشکی خراسان رضوی
این آقای دامپزشک خسته نباشند. خب وظیفه خود را که اطلاع رسانی بود، انجام دادند . ممنون , ولی من در تعجبم که سخنان ایشان در وبلاگ مورد علاقه من چکار می کند ؟؟؟؟
راستش انتظار من بعنوان خواننده دائمی و پرو پا قرص این وبلاگ که نامش ” دیده بان حقوق حیوانات ” می باشد ؛ آن است که بواسطه برگزیدن این نام زیبا و هم بخاطر شناختی که در این مدت از نویسنده آن بدست آورده ام . در یک چنین روزهایی تلاش نماید که ” قربانی کردن ” این رسم زشت و نا هنجار با یک جامعه متمدن را با دادن آگاهی و آموزش صحیح ؛ از بین ببرد . نه آنکه مثلا از فلان آقای دامپزشک متنی دال بر چگونگی صحیح کشتار دام به نحوی که آدمهای قصاب و قاتل و کودکان آنها که جگر گوشه هایشان هستند بواسطه این کشتار مریض و بیمار نگردند ، را چاپ نماید !!!!! این متن برای جلوی در کشتار گاه خوب است . نه برای درج در بهترین وب سایت ایرانی حمایت از حیوانات . راستش من هرگز دلم برای انسان نمایی که براحتی یک آب خوردن تیغ بر گردن حیوان معصومی چون گوسفند می گذارد ، نمیسوزد . بگذار که کودکش مریض شود! اگر این کودک جگر گوشه اوست . بهمان ترتیب نیز آن بره یا گوسفند نیز جگر گوشه ای دارد یا خودش جگر گوشه مادرش است . مگر ما در همین وبلاگ این خبر را نخواندیم :
” به گزارش مهر به نقل از خبرگزاری “Indo “Asian News Service گرمی مارتین استاد جانور شناسی دانشگاه “Western Australia School ” گفته است: گوسفندان قادرند چهره بیش از ۵۰ گوسفند را به خاطر بسپارند و پس از دوسال مجدداً آنها را شناسایی کنند.
به گفته وی، گوسفندان از ظرفیت و توان مدت طولانی به خاطر سپردن چهره های دیگران برای شناسایی گوسفندان مهربان و مهاجم وخشن در گله استفاده می کنند تا از این طریق جایگاه و موقعیت خود را به لحاظ سلسله مراتبی درگله را تعیین کنند.
مارتین اضافه کرده است: حس بویایی گوسفندان به ویژه گوسفندان ماده یا میش ها بسیار پیشرفته تر از این حس در انسانها است و بر اساس تحقیقات دانشجویان دانشگاه Western Australia Schoo این اولین مکانیسمی است که یک گوسفند ماده برای تشخیص بره هایش از آن استفاده می کند.
گوسفند ماده بره اش را از طریق بوی جنین که از مایع آمنیوتیکی که جنین در آن غوطه ور است تولید می شود شناسایی می کنند و این بو فقط در ۲ ساعت اول پس از تولد جنین، به شدت مادر را جذب میکند. به این شکل که مادر این بو را به خاطر می سپارد و پس از آن قادر به شناسایی بره اش برای شیر دادن به آن است.
بره ها نیز به نوبه خود به خاطر شیری که اولین بار یا همان آغوز می خورند و موجب پرشدن، کش آمدن و باز شدن شکمشان می شود مادرشان را شناسایی می کنند که این احساس فیزیکی به همراه گرمایی که اولین بار از پستان مادرشان درک می کنند برای همیشه در حافظه آنها باقی می ماند. ”
پس این حیوان صاحب احساس مادری و فرزندی است .عاطفه دارد ، قلب دارد .بنا بر این بریده باد دستی که به خون این جانور بیگناه آلوده می گردد .
:(((
Platypus عزیز واقعا” ممنون از این جمله زیبا:بریده باد دستی که به خون این جانور بیگناه آلوده می گردد .
فردا واسه خیلیها عیده و واسه من و خیلیهای دیگه و همینطور گوسفندای ناز و بیگناه روز عزا…
فردا میلیونها گوسفند به خاک و خون کشیده میشن
واسه چی؟!!!
ای کاش یه روز بیاد که هر کی تو هر دین و آئینی که هنوز بخاطر خدایانشون قربانی میکنند بفهمه دوره و زمونه این خرافات گذشته…
همونطور که زمان برده داری گذشته قربانی کردن و قربانی دادن هم همونقدر بی عدالتیه…
آخه خدای مهربون ما قربانی شما رو میخواد چیکار کنه….برید واسه جون سالم به در بردن از حوادث یه فکر دیگه به حال خودتون بکنید و دست از سر این بیچاره ها بردارید…
آخه یه کم فکر کردن خوب چیزیه …
در ضمن منم خیلی ناراحت شدم از این مطلب… به نظر منم جای این مقاله کارشناسانه !!!! اینجا نبود….