عصر ایران نوشت :
محمدعلی ۶ فرزند داشت؛ قد و نیم قد. هر کدام به فاصله ۲ سال پس از دیگری به دنیا آمده بودند. دختر و پسر هر کدام به تعداد مساوی. سن مرد هنوز به ۴۰ هم نرسیده است. زن نیز تازه دارد به ۳۵ می رسد. فرزند کوچکش را محکم در بغل گرفته و یک لحظه از خود دور نگه نمیدارد. گویا می ترسد از اینکه این بچه هم به سرنوشت فرزند دیگرش دچار شود. همانی که توسط گرگهای گرسنه منطقه دریده شد، بی آنکه بتوان کمک خاصی به او کرد.
فرزند محمدعلی که بیش از ۵ سال سن نداشت، در یک سال و به روش مشابه کودک همسایهاش کشته شد، حال محمدعلی آنقدر نفرت از گرگها دارد که میگوید در هرجایی که گرگی ببیند، بدون تردید آنها را خواهد کشت. حال اینکه چه کسی باید پاسخگو اینکه فرزند بیگناه وی کشته شد، باشد؛ موضوعی است که محمدعلی به آن فکر نمیکند و این کشاورز ساکن در یکی از روستاهای دور افتاده شهرستان خدابنده استان زنجان تنها به انتقام می اندیشد، انتقامی که بی شک جای فرزندش را نخواهد گرفت.
به گزارش ایسنا، اخبار حمله گرگهای گرسنه به اهالی روستاهای شهرستان خدابنده طی سالهای گذشته تا حدودی تکراری شده است. اخباری که هر بار از حمله این جانور وحشی و دریدن و کشتن کودکان خردسال به یکی از مناطق این شهرستان خبر میدهد. گرگهایی که این روزها جزو دغدغههای اصلی روستائیان منطقه به شمار میآیند و مردم همچنان چشم انتظار رسیدگی به این موضوع هستند.
آرامش؛ واژهای فراموش شده
یکی از اهالی روستای سنگده شهرستان خدابنده در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، منطقه زنجان، با اشاره به حمله چند باره گرگها به اهالی این روستا، رسیدگی هرچه سریع تر مسوولان را خواستار میشود و میگوید: این روزها هیچ کس احساس امنیت نمیکند، چرا که گرگها تا پشت در منازل آمده اند.
وی تصریح میکند: مسوولان محیط زیست باید وارد عمل شده و این گرگها را از بین ببرند تا شاید آرامش بار دیگر در منطقه حاکم شود.
این فرد خاطرنشان میکند: در ۵ سال گذشته حمله این جانور وحشی به انسان به کرات شنیده شده است، در حالی که قبلاً سابقه چنین اتفاقی وجود نداشت.
یکی دیگر از اهالی خدابنده، علت اصلی حمله چند باره گرگ به انسان و کودکان در روستاهای توابع این شهرستان را رها سازی گرگهای غیربومی در منطقه عنوان میکند و میگوید: طبق شنیدهها طی سالهای گذشته، گرگهایی از مناطق دیگر به این منطقه آورده و رها شدهاند.
وی، بی توجهی مسوولان را عامل اصلی تکرار این حوادث عنوان میکند و یادآور میشود: مردم بارها این موضوع را به گوش مسوولان امر رساندهاند، اما توجه نکردن جدی به این موضوع باعث شده است که طی ۲ ماهه گذشته، شاهد داغدار شدن خانوادههایی به خاطر حمله گرگ به فرزندان شان باشیم.
حمله مکرر گرگ، دلایلی که هنوز ناشناخته است
مدیرکل سابق حفاظت محیط زیست استان در پاسخ به اینکه آیا گرگهای رها شده در منطقه عامل اصلی چنین حوادثی هستند، میگوید: علت اصلی آمدن گرگها به حواشی روستاها و به تبع آن حمله به کودکان، از بین رفتن مناطق زیست گرگها توسط مردم و ریخته شدن زبالهها در اطراف شهرها و روستاها است.
علی شمس، یک مقام مسوول در اداره کل حفاظت محیط زیست استان نیز با اشاره به هار بودن گرگهای مهاجم، میگوید: تولد گرگهای دو رگهای حاصل از جفت گیری سگهای ولگرد و گرگ، میتواند باعث تولد گرگهایی با صفت درنده خویی بالا باشد که در نتیجه آن، حیوانات در شرایط عادی به انسان حمله میکنند.
وی با تأکید بر اینکه باید دلایل حمله گرگ به انسانها در شهرستان خدابنده بررسی شود، ادامه میدهد: متاسفانه تاکنون در این خصوص، مطالعه کارشناسی شدهای صورت نگرفته است و باید با برنامه ریزی، این موضوع بررسی و دلایل اصلی چنین رخدادی به عموم مردم گزارش شود.
دفاع از خود جرم نیست
کشتن گرگ جریمه سنگینی دارد. این جملهای است که برخی اهالی روستا در پاسخ به اینکه چرا در مواجهه با گرگهای مهاجم، این حیوان را از پای در نمیآورند، میگویند، هر چند که بر اساس قانون، کشتن جانوران وحشی جرم بوده و با متخلفین در این زمینه برخورد میشود، اما آیا این قانون در خصوص حمله گرگ به منازل مسکونی نیز مصداق پیدا میکند؟
علی شمس، کارشناس حقوقی اداره کل حفاظت محیط زیست استان در این خصوص میگوید: حمایت از حیات وحش، از وظایف و تکالیف این سازمان است، اما کشتن حیوان متخاصم در دفاع از جان، مجازاتی ندارد. این در حالی است که کشتن حیوان به خاطر تفریح و شکار از جمله گرگ، به قید مفاد قانون شکار و صید، مستوجب تعقیب کیفری است.
وی با تاکید بر اینکه اهالی روستاهایی که مورد حمله گرگهای وحشی قرار گرفتهاند، در صورتی که جانشان در خطر بیفتد، میتوانند این حیوان را بکشند، تصریح میکند: در گام نخست باید دلیل اصلی بروز چنین حادثه ای بررسی شود و نباید چنین اتفاقاتی باعث شود که مردم خود مستقیماً وارد عمل شده و گرگها را شکار کنند. چرا که حفاظت از گونههای جانوری، وظیفه آحاد جامعه است.
توجه جدی مسوولان به عواقب بروز چنین حوادثی و اطلاع رسانی در خصوص اقدامات انجام شده، از جمله خواستههای اهالی منطقه است.
پرویز رستمی، مسوول بازرسی و نظارت اداره کل حفاظت محیط زیست در خصوص اقدامات انجام شده در این زمینه به ایسنا میگوید: به محض اطلاع از حوادث مذکور، نیروهای این اداره کل در چهارچوب دستورالعملهای دفع جانوران آسیب رسان، با بسیج همه نیروها و بهره گیری از توان سایر ارگانها و اهالی منطقه، درصدد کنترل و مهار شرایط بر آمدهاند.
وی تصریح میکند: با توجه به تاکید مسوولان، بلافاصله پس از بسیج نیروها، گرگهای مهاجم، شناسایی و کشته شدند.
رستمی با تاکید بر اینکه خوی وحشی گری در ذات حیوانات است، یادآور میشود: در حال حاضر نیروهای ماهر در منطقه مستقر هستند تا در صورت مشاهده گرگهای متخاصم، آنها را از پای درآورند اما باید به این نکته اشاره کرد که همه گرگها به انسان حمله نمیکنند و کشتن همه این جانوران، خواستهای نابهجا است.
محمدرضا براتی، مدیرکل مدیریت بحران استان نیز به عزم جدی مسوولان در برخورد با حوادث این چنینی اشاره میکند و میافزاید: اهالی روستاها باید مراقبتهای لازم را انجام دهند.
وی با بیان اینکه باید خانههای روستاها با حصارهای محکم محافظت شود، میگوید: باید محدوده خانهها دارای دیوار باشد تا حیوانات وحشی نتوانند وارد محوطه خانهها شوند.
حمله مکرر گرگها به انسان در شهرستان خدابنده و کشته شدن چندین نفر در همین رابطه در چند سال گذشته و نگرانی مردم از تکرار بروز چنین حوادثی، لزوم توجه جدی مسوولان را به این موضوع بیش از پیش نمایان میکند. بررسی دلایل اصلی بروز چنین حوادثی و برنامه ریزی اداره کل حفاظت محیط زیست برای مطالعه همه جانبه دلایل تغییر الگوی رفتاری در بین گرگهای منطقه نیز از جمله اقداماتی است که باید هرچه سریع تر انجام شود تا بار دیگر اهالی روستاهای خدابنده با آرامش خاطر زندگی کنند.
آخرین دیدگاهها