وی ادامه داد: طی ۲ روز گذشته چندین جلسه با حضور مدیر کل دفتر تنوع زیستی و حیات وحش، مدیر کل حفاظت محیط زیست استان مازندران، مشاور طرح میانکاله، کارشناس امور بین الملل و کنوانسیونها، دامپزشک طرح و کارشناسان تخصصی سازمان و دانشگاه محیط زیست برگزار شد.
|
فاضل افزود: در این نشستها مستندات فنی و گزارش تصویری سایت نگهداری ببر در میانکاله و مرکز قرنطینه سمسکنده ارائه شد و کارشناسان ۲ کشور از مرکز نگهداری موقت حیات وحش در پردیسان و نیز ببر ماده روسی در باغ وحش تهران بازدید کردند.
معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست عنوان کرد: طرفین پس از بحث و بررسی جوانب موضوع، بر مواردی توافق کردند.
انتقال ببرها به ایران تا پایان سال جاری امکانپذیر نخواهد بود
وی در خصوص موارد مورد توافق با طرفین روسی گفت: علیرغم اعلام آمادگی ایران، طرف روسی برای اخذ تأییدیههای اداری، گمرکی و دامپزشکی حدود ۲ ماه زمان نیاز دارند بنابراین انتقال ببرها به ایران تا پایان سال جاری امکانپذیر نخواهد بود.
انتقال ببرها در یک مرحله در بهار سال آتی یا در ۲ مرحله و مرحله دوم در پاییز ۹۱
فاضل ادامه داد: مقرر شد در صورت اعلام آمادگی ایران برای دریافت ۴ قلاده ببر انتقال در یک مرحله در بهار سال آتی و در غیر این صورت در ۲ مرحله انجام گیرد و زمان احتمالی دومین مرحله انتقال پاییز ۱۳۹۱ خواهد بود و در هر مرحله یک جفت ببر به ایران منتقل خواهد شد.
![]() |
وی اظهار داشت: با توجه به تأکید سازمان محیط زیست ایران بر اهمیت نقش اتحادیه جهانی حفاظت (IUCN) در زمینه برنامه راهبردی حفاظت از گربه سانان در کشور که موضوع قرار داد ۲ جانبه فی مابین دانشگاه محیط زیست و IUCN است، توافق شد طرف روسی تسهیلات لازم را برای دسترسی کارشناسان اتحادیه به ببرهای کاندیدا برای انتقال به ایران ایجاد کند.
فاضل گفت: همچنین به منظور تقویت ظرفیت کارشناسی طرف ایرانی، مقرر شد تیم فنی متشکل از کارشناسان و دامپزشکان سازمان و دانشگاه محیط زیست تا پایان سال جاری به روسیه سفر کرده و ضمن فراگیری تکنیکهای کلینیکی از نزدیک با نحوه تغذیه و درمان بیماریهای احتمالی ببرها نیز آشنا شوند.
![]() |
پس از انتقال ببرها یک کارشناس روسی به مدت ۲ هفته در محل حضور خواهد داشت
معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست بیان کرد: با توجه به مشکلات پیش آمده پس از مرگ یکی از ببرهای منتقل شده از روسیه بدلیل ابتلا به بیماری مشمشه و لزوم اجرای قوانین و مقررات بین المللی در هنگام تبادل از قبیل نگهداری حیوانات در شرایط قرنطینه توافق شد پس از انتقال ببرها به ایران یک کارشناس با تجربه روسی به مدت دو هفته در محل حضور داشته و برفرایند نگهداری، بهداشت و تغذیه مرکز میانکاله نظارت و اشکالات احتمالی را برطرف کند.
تهیه مشخصات زیستی ببرها توسط نمایندگان ۲ کشور ظرف مدت یک ماه
فاضل افزود: توافق شد مقررات و مستندات دامپزشکی ۲ کشور و مشخصات زیستی ببرها و اسناد کنوانسیون سایتیس توسط نمایندگان ۲ کشور ظرف مدت یک ماه تهیه و مبادله شود.
پرواز اختصاصی مستقیم برای انتقال ببرهای روسی
وی اظهار داشت: به منظور تسهیل در عملیات انتقال گونهها و جلوگیری از ایجاد استرس جابجایی جادهای در ببرها پرواز اختصاصی مستقیماً به مقصد فرودگاه ساری در استان مازندران صورت میپذیرد و تمام جزئیات انتقال از سایت سوچی در روسیه تا میانکاله تحت نظر کارشناسان دو طرف مستند سازی شود.
معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: توافق شد موضوعات فوق از طریق دانشگاه محیط زیست کشورمان به IUCN و اتحادیه باغ وحشهای اروپا اعلام و از آنان برای سفر به کشورمان جهت نظارت برتمام مراحل کار دعوت شود.
فاضل در پایان خاطرنشان کرد: همچنین سفارتخانههای ۲ کشور بر ترتیبات اداری و قانونی نظارت داشته و ارتباطات علمی و فنی کارشناسان را تسهیل خواهند کرد.
خانم دوسی ( مادر بزرگ در ادبیات شیرازی ) همیشه من را نصیحت می کرد که هر وقت جایی حرف و حدیث خوبی شنیدی یا خواندی . آن را روی مقوا بنویس و قاب بگیر و آویزان کن به دیوار یا هر جایی که همیشه جلوی چشمهات باشه . و این امکان که مدام ناخوداگاه یا خوداگاه به آنها نگاه کنی ، وجود داشته باشه . این در حقیقت یکنوع یاداوری به تو هر روز هست .تا همیشه راه درست و صحیح را در زندگی انتخاب کنی .
الان که فکر میکنم . درک میکنم چقدر حرفهای آن روان شاد منطقی و روی تجربه در زندگی بوده . حالا بنظرم باید این سخنان گهر بار استاد کهرم را هم قاب کنند و سر در ورودی سازمان حفاظت از محیط زیست قرار بدهند . تا مسئولان سازمان حفاظت از محیط زیست ما هر روز هنگام حاضر شدن در اداره و محل خدمت خود آن را دیده .شاید دیگر به اینگونه اقدامات غلط دست نزنند .ایشان می گوید :
“…….. با اندکی مداقه ملاحظه می کنید که اولاًاین کار قرار است یک معرفی جدید باشد،با دو اشکال ماهوی.اولاًاینکه عین جانور از بین رفته یعنی ببر مازندران به منطقه وارد نمی شود بلکه ببر سیبری به میانکاله وارد می شود، ثانیاًاینکه این ببرها تا روز آخر حیات خود وابسته به محیط بانهای میانکاله برای تغذیه آنان می باشند. راستی ورود شیرها را چطور ارزیابی می کنید؟ آنها را نیز بایددر یک محل محصور نگهداری وتغذیه وتیمار کرد!آنها هیچگاه زندگی طبیعی نخواهند داشت.در سراسر ایران منطقه ای وجود ندارد که یک جفت شیر ایرانی ویا ببر سیبری به طور طبیعی در آن زندگی کنند.ین جانوران زیبا را به باغ وحش نفس افتاده تهران تزریق کنید.به حقایق علمی باور داشته باشیم .این حقایق امتحان خود را پس داده اند. باور کنیم که پس از فروکش کردن تب وارد کردن ببروشیر….وپس از انقضای دوره مدیریت شما، آنچه از دوران شما بجا خواهد ماند دومحوطه محصور خواهد بود با چند قلاده ببر کسل وچند قلاده شیر ژیان که همه شکوه وجلال خود را به فراموشی سپرده اند.حیوانات اسیر ومحیط بانهایی که از علاقه آنان به طبیعت استفاده سوء شده است مفهوم محیط زیست طبیعی نیست. باور کنیم . “