دیده بان حقوق حیوانات: پاییز سال ۸۷ بود که دستورالعمل کنترل جمعیت سگهای رها شده، توسط سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور با هدف کنترل بیماریهای قابل انتقال بین حیوان و انسان از طریق شناسایی کانون تجمع سگهای رها شده و کنترل جمعیت آنها با انتخاب روش مناسب همچنین ارتقای سطح آگاهیهای عمومی در خصوص رعایت اصول بهداشتی در مواجهه با حیوانات مزاحم(با اولویت سگهایرها شده) به تصویب رسید.
به گزارش ایسنا، مهمترین معضلات و مشکلات ناشی از افزایش جمعیت سگهای رها شده، شیوع بیماریهای قابل انتقال بین حیوان و انسان، افزایش آن در جمعیت دامی و انسان و انتقال بسیاری از بیماریها از سگ به انسان است که از جمله مهمترین آنها میتوان به بیماریهایی نظیر هاری، کیست هیداتیک، سالک، کالاآزار، لاروهای مهاجر احشایی بروسلوز و لپتوسپیروز اشاره کرد که بر ضرورت اجرای دستورالعمل کنترل جمعیت سگهای ولگرد بیش از پیش تاکید میکند.
همچنین سگهای رها شده به عنوان یکی از عوامل اصلی حمله و گزش به انسان مطرح هستند که در موارد عدیدهای گزش انسان توسط سگ (بدون انتقال بیماری) منجر به مرگ به خصوص در کودکان میشود؛ این حیوان موجب سلب آسایش عمومی در شهرها و روستاها شده و به عنوان یکی از مهمترین عوامل آلودهکننده پارکها و تفریحگاهها مطرح هستند، سگها دارای قابلیت و ظرفیت تولیدمثلی بسیار بالا بوده و به همین علت جمعیت سگهای ولگرد در صورت اجرا نشدن برنامههای کنترل و مبارزه، به طور سریع افزایش یافته که مخاطرات فراوانی برای شهروندان به دنبال خواهد داشت.
معصومه ابتکار، رییس سازمان حفاظت از محیط زیست کشور در ۲۴ مهر ماه که به مشهد آمده بود از تهیه پیشنویس اولیه قانون حمایت از حیوانات شهری خبر داد.وی با اشاره به خلأ قانونی در حمایت از حیوانات شهری، درباره اقدامات سازمان در جلوگیری از کشتار سگها از سوی شهرداری، عنوان کرد: موضوع عقیمسازی سگها و اجرایی کردن آن در شهرداریها در دستور کار قرار گرفته است؛ دستورالعمل کشتار سگهای ولگرد از سال ۸۷ وجود داشت که مسئولیت آن با شهرداریهاست و محیط زیست نیز پیگیریهای لازم را انجام میدهد تا این دستورالعمل اصلاح شود، ضمن اینکه از مسئولان بالادستی قول گرفتیم تا موضوع عقیمسازی سگهای ولگرد را در دستور کار قرار دهند.
برای حمایت از حیوانات شهری هیچ قانونی تصویب نشده است
وی اضافه کرد: متاسفانه در این زمینه خلأقانونی وجود دارد و به طور کلی در خصوص حمایت از حیوانات شهری هیچ قانون مشخصی تصویب نشده است، اما سازمان حفاظت محیط زیست در حال پیگیری است تا یک قانون خوب و کامل برای حمایت از حیوانات شهری تدوین کند که پیشنویس اولیه آن توسط کارگروه حقوقی تهیه شده است.هنوز خبری از تنظیم این لایحه نشده است و فعالان محیط زیست و مدافعان حقوق حیوانات به صورت بسیار گستردهای خواهان سرعت بخشیدن به تنظیم آن لایحه هستند، علت اصلی مخالفت آنان با کشتار حیوانات اهلی به خصوص سگها این است که آنان معتقدند اولا این کشتار با اصول مشخص شده در قانون انجام نمیشود، در صورتی که در پی این کشتار هزینههای زیادی به پیمانکاران شهرداری که وظیفه جمعآوری و کشتار سگها را در سطح شهر دارند، صرف میشود، دوم این که همه آنان معتقدند به جای کشتار باید از راههای دیگری در مقابل آزار دیدن از سگها استفاده کرد، به طور مثال یکی از این راهها عقیمسازی سگها و جمعآوری آنان در پناهگاههای خارج از شهر است؛ در هر حال تا کنون شهرداری مشهد راهی بهتر از کشتار این حیوانات پیدا نکرده است.
امحاء ۵۷۰۰ قلاده سگ از ابتدای سال تا کنون
علی نجفی، مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری مشهد، در این خصوص میگوید: از ابتدای سال تا کنون تعداد ۵۷۰۰ قلاده سگ امحاء شده که هزینه کشتار هر قلاده سگ، بدون هزینه جمعآوری، ۳۰ هزار تومان است. وی با بیان اینکه جمعآوری سگها بر عهده سازمان مدیریت پسماند نیست و بر عهده شهرداری هر منطقه است، ادامه میدهد: وظیفه کشتار سگها برعهده سازمان ماست که مرگ آنان بر اساس قوانین موجود به صورت مرگ آرام است، به طوری که ابتدا با یک آمپول بیهوشی سگ را بیهوش کرده و سپس به وسیله تزریق آمپولی دیگر، «آنفارکتوس قلبی» موجب کشته شدن سگ میشوند!!!
همه دفاعیات از حیوانات، در حد شعار است
نجفی در خصوص اینکه چرا راههای دیگر را برای در امان ماندن از آزار سگها انتخاب نمیکنند، میگوید: همه اظهارات از جانب فعالان محیط زیست تنها در حد شعار است، تا کنون هیچ طرح قابل اجرایی را به ما ارائه ندادهاند و اگر طرح قابل اجرا بیاورند، ما حاضریم تا تمام سگها را جمعآوری کرده و به آنان تحویل دهیم، اما مشکل اینجاست که متاسفانه آنان تنها در شبکههای اجتماعی به بیان کلیات اشاره میکنند.
۱۷۱ میلیون تومان برای کشتن
وقتی که برای هر سگ، مبلغ ۳۰ هزار تومان تنها برای کشتار آن هزینه شود، برای ۵۷۰۰ سگ کشته شده در مشهد از ابتدای سال تا کنون، میزان ۱۷۱ میلیون تومان هزینه شده و این مبلغ تنها برای کشتن بوده است، کشتن حیواناتی که جزیی از این کره خاکی و چرخه زندگی بشری هستند و در هر حال بازهم قصه توپ، زمین حریف، مقصر و بیگناه بودن مطرح میشود تا هیچ اتفاقی برای بهتر زندگی کردن نیفتد.امید است سازمان محیط زیست کشور با طرح لایحه حمایت از حیوانات شهری، بتواند راهگشای این مسائل باشد تا هزینههایی این چنینی برای کشتار بخشی از چرخه زندگی انسانها صرف نشود.
این افراد نادان میتوانستند این مبلغ را صرف واکسینه کردن و عقیم کردن تعدادی از سگها کنند و یا میتوانستند در راه ساخت پناهگاه برای سگها این پول را خرج کنند ، ۱۷۱ میلیون پول در راه جنایت و کشتار خرج شده!!! افسوس.
حیوانات شهری یا حیات وحش شهری بخصوص سگ و گربه که زمانی باقتضای شرایط زندگی بشری برای او کاربرد داشته اند حال بدلایل رفع آن نیازها بشیوه های دیگر و همچنین تغییراتی که در شهر و شهرنشینی بوجود آمده و با توجه به ساختمان و فضای کنونی شهرها یکی از مشکلاتی هستند که بهرحال بایستی تدابیری منطقی و معقول و با لحاظ جوانب اخلاقی و انسانی برای آن اندیشیده شده و باجرا درآید، همچنین باید توجه داشت که حل این مشکل در درجه نخست به سطح پیشرفت و توسعه پایدار کشور بستگی دارد که هرچه در این مسیر حرکت بیشتری صورت گیرد حل مسئله راحت تر است و در شرایطی که سرعت این پیشرفت کند و یا با مدنظر داشتن عوامل و جوانب مختلف و ازجمله با رعایت ملاحظات زیست محیطی صورت نگرفته و بدون ضابطه و هدفمند باشد ابعاد این مشکل بزرگتر و حل آن سخت تر است مثل آنچه که در کشورهای با سطح ناکافی پیشرفت و توسعه پایدار بمانند کشور ما دیده می شود که با اجرای طرحها و برنامه های ضروری در این مورد توسط دولت مقدمات اولیه برای برداشتن گامهای دیگر فراهم می شود.
در بین گزینه های مطرح در مورد شیوه سامان دهی وضعیت سگهای بدون صاحب یا رها شده بنظر میرسد جلوگیری از زادآوری آنها بهتر باشد، تعداد زیاد آنها در وضعیت فعلی هم برای این جانداران با رنج و مشقت نظیر عدم رسیدگی، بیماری و… همراه است و هم موجب نارضایتی عامه مردم خواهد شد البته ظاهرأ در حال حاضر این راه حل پرهزینه و مستلزم تلاش جدی دستگاهها و نهادهای مسئول و قانونی و همچنین سازمانهای مردم نهاد فعال _ که از سوی دلسوزان این جانداران حمایت شوند_ است چرا که حداقل در شرایط فعلی کشور انجام این مهم همانطور که آقای علی نجفی، مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری مشهد، تأکید کرده اند از طرف مراجع رسمی مثل شهرداری و سازمان حفاظت از محیط زیست بتنهایی ممکن نیست و دلسوزان و حامیان این حیوانات بایستی در حد توان خود و بنابر طرح و برنامه های مشخص انجام قسمتی از کار را بعهده بگیرند همانگونه که تابحال علاقمندانی بوده اند که داوطلبانه و با صرف هزینه از منابع شخصی خود یا جذب کمکهای حامیان دیگر در این زمینه کارهایی انجام داده اند که اطلاع رسانی نیز شده است ضمن اینکه با فراهم آمدن مقدمات لازم و سامان دهی وضعیت فعلی این حیوانات است که تصویب قوانین ضروری نیز در جهت حمایت از آنها ممکن بوده و به نتایج مثبت منجر خواهد شد.
راه حل در دسترس این است که با تعامل و همکاری شهرداریها و ادارات حفاظت از محیط و نیز حامیان حقوقی و حقیقی این حیوانات، بودجه و امکاناتی جهت کنترل زاد و ولد از روشهای مطمئن و مرسوم شده جهانی اختصاص یابد تا هر ساله به هر میزان که مقدور است و امکانات اجازه می دهد ضمن جمع آوری و نگهداری در مکانهایی ویژه، عقیم سازی صورت گیرد تا بتدریج از تعداد آنها کاسته شود و اگر در کنار این اقدام اساسی، کاربرد روشهای دیگر هم ناگزیر باشد باید طبق دستورالعملهای مناسب اقدام شده و نظارت لازم بعمل آید.
بهرحال باید توجه داشت این مشکلی است که در سطح جهانی و با افزایش جمعیت و گسترش شهرها و مرسوم شدن روشهای جدید زندگی بشر نمایانتر شده و در کشورهای دیگر نیز کمابیش به همین نحو عمل می شود و احتمال دارد در آینده روشهای سریع و کم هزینه تر و ساده تری جهت کنترل جمعیت این حیوانات ابداع شود و بتوان ساده تر اینکار را انجام داد و بعلاوه با دستیابی به سطوح مطلوب پیشرفت و توسعه در کشور اجرای اینگونه برنامه های کنترلی با اختصاص امکانات و بودجه کافی و موانع کمتر و سهولت بیشتر انجام شود.
خب این پولو صرف ساخت پناهگاه برای این جانداران بکنید!
اثرات روانی که این جنایت ها در سطح جامعه ایجاد میکنه را کی میخواد پاسخ بده؟!
من از همیاران پناهگاه مهر مشهد هستم که کار نگهداری از سگهای بی پناه رو به عهده گرفته و با وجود مشکلات مالی فراوان در حد توانشون به سگهایی که احتمال کشته شدنشون بودند پناه داده و بعد از پرستاری و مداواشون به آدمهای مطمئن واگذارشون میکنه.
شما اگه میخواید در این عمل خداپسندانه شریک باشید میتونید سری به فیس بوک پناهگاه مهر بزنید و با کمک مالی به پناهگاه به اندازه خودتون در تامین هزینه های کمرشکن این پناهگاه یاری برسونید . و به دیگران هم معرفی کنید .
مطمئن باشید کمک شما در نجات جان یک این حیوانات معصوم از خطر کشته شدن اثر بخشه.
در ضمن اینو بگم که من سرپرستی یک گربه خانگی مریض رو بعهده گرفتم…هر روز برای پرنده ها و گربه های کوچه غذا میبرم البته نوازششون نمیکنم تا ترسشون از آدمها نریزه و خطری واسشون پیش نیاد.
به اندازه توانم به پناهگاه مهر مشهد کمک میکنم . به پناهگاه روانشاد خانم رئوفی برای گربه های باقیمانده از آتش سوزی کمک مالی میکنم … تصمیم دارم هر زمان از ادارمون وام گرفتم یک دهمشو برای کمک به این دو تا پناهگاه اختصاص بدم.
هدف من از نوشتن این مطالب تعریف نیست…شما که منو نمی بینید که بشناسید .
من فقط میخوام اینو بگم مگه من کارمند چقدر توان مالی دارم ؟! اونم با وجود اینهمه مشکلات مالی که خودم دارم ….شاید درست نباشه بگم اما حالا که تا اینجاشو نوشتم بذارید اینو هم بگم که برای خرید یک مانتو چند ماهه که امروز فردا میکنم.
یک دست صدا نداره …. بجای اینکه فقط کامنت بذارید کمک مالی کنید…هر کسی به نوبه خودش….این پناهگاه ها رو به دوستانتون هم معرفی کنید….برای کشتن سگهای بی پناه مشهد فقط انتقاد نکنید به مسئولین این پناهگاه ها کمک مالی برسونید…برای قضیه آتش سوزی پناهگاه گربه ها فقط انتقاد ننویسید به مسئولین این پناهگاه کمک مالی برسونید یا اگه میتونید سرپرستی حداقل یک گربه رو از این پناهگاه بعهده بگیرید تا روح خانم رئوفی هم شاد باشه.
بجای اینکه گربه های پرشین گران قیمت بخرید که با اینکارتون غیر مستقیم باعث میشید از این گربه ها برای زاد و ولد و فروش بچه هاشون سوءاستفاده بشه سرپرستی گربه های بی پناه خانم رئوفی رو بعهده بگیرید .
این گربه های بی پناه مادرشون رو از دست دادند شما براشون مادری کنید.
هموطن گرامی، mina ،
گفته های تان صحیح و منطقی است و امید می رود مورد توجه علاقمندان قرار گیرد ضمن اینکه حسن نیت، احساس مسئولیت و تلاشهای دلسوزانه و صادقانه حامیانی چون شما جای تحسین و استقبال و حمایت دارد، موفق و پاینده باشید.
سلام
کاش میشد بجای از بین بردن حیوانات جایی برای نگهداری آنها فراهم کرد
بنده دارم با کمک تیمم جلوی این کار را بگیرم خدا انشالا کمکمان کنند واون شهردار باید خون بهای تک تک سگها را بدهد