اعتراض گروه خورشید سیاه به استفاده غیر مسوولانه کارگردان مستند اشک سیاه از نام «اشک سیاه»

Animal-Rights-Watch-ARW-8588

دیده بان حقوق حیوانات: گروه موسیقی خورشید سیاه، نخستین تنها گروه موسیقی زیست محیطی کشور، با انتشار بیانیه ای به استفاده از واژه «اشک سیاه» در نامگذاری یک فیلم واکنش نشان داد. در این بیانیه ادعای کارگردان این فیلم که خود را مبدع «اشک سیاه» معرفی کرده کذب خوانده شده و از کارگردان این فیلم خواسته شده در راه حفظ حریم حیوان، حرمت انسان را نیز نگه دارد.

در این بیانیه آمده است:

گروه موسیقی « خورشید سیاه » مبدع نام « اشک سیاه » برای یوز پلنگ ایرانی، پیرو اکران عمومی فیلم«اشک سیاه» در جشنواره مستند «حقیقت» ذکر چند نکته را برای آگاهی همگان لازم می داند:

این گروه در سال 1393 پس ازدرخواست کارگردان مستند «اشک سیاه»، با توجه به علاقه و جدیت در حمایت از یوزپلنگ ایرانی بدون توقع مادی، به ایشان اجازه داده شد ضمن رعایت حقوق معنوی گروه، از عنوان و آهنگ «اشک سیاه» برای فیلم مستند مذکور استفاده کند. «اشک سیاه» به خاطر تیره بودن خط اشکی پیرامون چشمان یوز پلنگ ایرانی، توسط ترانه سرای گروه «خورشید سیاه» ابداع شده است.
شوربختانه کارگردان مستند «اشک سیاه» نه در عنوان بندی  این فیلم و نه در داخل فیلم، کوچکترین اشاره ای به خاستگاه نام فیلم نکرده است و با تاسف فراوان،حتی در فیلمی که امروز 24 آذر 1394 در جشنواره مستند حقیقت به نمایش درآمد، به صورت کاملا کذب،،خود را مبدع استعاره «اشک سیاه» که به یوزپلنگ ایرانی تصریح دارد، معرفی کرده است!
عجیبتر از همه، حامیان این فیلم به ویژه  «سازمان محیط زیست» ،«انجمن یوز پلنگ ایرانی» و «پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی» هستند که  هر سه از  تاریخچه آهنگ «اشک سیاه» و زحماتی که این گروه متحمل شده اند، به خوبی آگاهی داشته اند و سکوت این دو نهاد در برابر زیرپا قرار دادن حق معنوی گروه موسیقی «خورشید سیاه» به عنوان تنها گروه حامی محیط زیست،غیر موجه  و دلسرد کننده است.
لازم به توضیح است که استعاره « اشک سیاه » نخستین بار توسط گروه موسیقی«خورشید سیاه»، در قالب یک ترانه برای حمایت از گونه درحال انقراض یوزپلنگ ایرانی سروده شده و در فضای مجازی منتشر شده است  و طی چند نوبت کنسرت  در شهریور 1392 در فرهنگسرای ابن سینا و سپس در سالن همایش های وزارت کشور ، سالن همایش های بین المللی سازمان محیط زیست و … به اجرا در آمده است .
مضاف بر این، ترانه «اشک سیاه» به زبان انگلیسی نیز تحت عنوان The Black tear برای  معرفی به جهانیان و همراهی با تیم ملی فوتبال در جام جهانی برزیل که یوزپلنگ ایرانی را به عنوان نماد روی پیراهن خود داشتند، توسط گروه«خورشید سیاه» اجرا شد و سرانجام این ترانه در قالب یک آلبوم موسیقی نیز به نام « اشک سیاه » در اردیبهشت ماه 1394 توسط شرکت فرهنگی هنری « سی لحن باربد » انتشار یافت .
شایان ذکر است، در پی اجراهای موفق موسیقی « خورشید سیاه »  و ترانه «اشک سیاه»،این گروه موسیقی ،موفق به دریافت «جایزه ملی محیط زیست» از ریاست جمهوری  آقای حسن روحانی  و  ریاست سازمان محیط زیست  سرکار خانم ابتکار  و همچنین دریافت تقدیر نامه از «دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی» شده است.
درپایان با توجه به اینکه کمترین معنای مستند ارائه اطلاعات درست و دقیق از وقایع است، امیدواریم که این کارگردان محترم نیز با دغدغه ی مشترکی که برای رعایت حریم «حیوان» دارد ، حقوق معنوی «انسان» را نیز محترم بشمرد  و در فرصت مقتضی پیش از اکران عمومی این  فیلم ارزشمند ، گروه موسیقی « خورشید سیاه » را  به عنوان مبدع استعاره « اشک سیاه » به عنوان یک حق معنوی و انسانی ،معرفی کند.

گروه موسیقی «خورشید سیاه»

دیدگاه‌ها

3 پاسخ به “اعتراض گروه خورشید سیاه به استفاده غیر مسوولانه کارگردان مستند اشک سیاه از نام «اشک سیاه»”

  1. کوشان مهران نیم‌رخ

    البته کاری به این داستان ندارم که در واقع نام شناخته شده جهانی این گربه سان تازی مانند “یوزپلنگ آسیایی” می باشد و نه ایرانی و یا یزدی و بافقی و خراسانی که حکایت جنگ حیدری نعمتی است.

    اما!

    در سال 2014 پژوهشگران اسپانیایی در حال جستجوبرای یافتن یوزپلنگ بیابان بزرگ شمال آفریقا در دامنه های جنوبی اطلس بیابانی مراکش بودند:

    http://www.medias24.com/SOCIETE/8144-A-la-recherche-des-guepards-du-Sahara-au-Maroc.html#

    با استفاده از برنامه مترجم گوگل می توانید متن فرانسه را به انگلیسی برگردانید.

    *******************************

    تا پیش از دامنگیر شدن شلوغی در تونس,کارشناسان محیط زیست به فکر احیای جمعیت دوگونه غزال دورکاس وشاخ بلند ومعرفی مجدد اوریکس شاخ شمشیری و آداکس وغزال داما در بیابان های جنوب تونس بودند تا جمعیت یوزپلنگان جنوب الجزایر به دلیل افزایش طبیعی طعمه در زیستگاه خود به سوی شمال حرکت نمایند و در ضمن اوریکس و آداکس و غزال دامای جنوب تونس نیز قلمروهای پیشین خود را در الجزایر به دست گیرند.

    به این می گویند یک برنامه فرامرزی بدون تنگ نظری و منم نمم گفتن

    وای به روزی که وجود یوزپلنگ آسیایی در بلوچستان پاکستان و ترکمنستان و قزاقستان ثابت شود!

  2. kooshan نیم‌رخ
    kooshan

    احتمالأ با دیدن فیلم بهتر می توان به فهم آنچه در بیانیه آمده دست یافت اما بهرحال تلاشهای گروه موسیقی  «خورشید سیاه» و نیز سازندگان و بویژه کارگردان مستند  «اشک سیاه» که هر دو علائق مشترك دارند جای تحسین داشته و طرفین بهتر است این اختلاف نظر را باگفتگو و توافق بین خود به تفاهم مبدل کنند طبعأ همانطور که در بیانیه گروه  «خورشید سیاه» آمده اگر کارگردان ضمن استفاده از آهنگ «اشک سیاه» روی فیلم خود ، در تیتراژ فیلم نام گروه سازنده آهنگ را هم قید کرده است _ گرچه کارگردان بگفته دست اندرکاران گروه «خورشید سیاه» خود را مبدع این واژه ( چگونه؟) هم معرفی کرده باشد که عملی نادرست و غیراخلاقی است_ کار تا حد زیادی انجام شده و بنظر نمیرسد لازم بوده که در فیلم یا عنوان بندی به ابداع کننده واژه هم اشاره شود و بهرحال این امری فرعی بوده که با مسامحه و مدارای طرفین قابل حل است.

  3. kooshan نیم‌رخ
    kooshan

    دیده بان محترم،
    لااقل در مورد این خبر بهتر بود بررسی و انتشار نظرات رسیده ، تا قبل از اختتام جشنواره «سینما حقیقت» انجام میشد تا موضوع خیلی کهنه نشود.

دیدگاهتان را بنویسید