دیده بان حقوق حیوانات ایران : مرکز ملی تحقیقات موش تراریخته، صبح یکشنبه طی مراسمی ویژه با حضور دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، معاون علمی و پژوهشی معاون علمی و فناوری رییس جمهور، معاون پژوهشی و فناوری وزیر علوم و جمع دیگری از مسوولان فعالیت رسمی خود را در پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری آغاز کرد.
به نقل از ایسنا، هدف از ایجاد این مرکز تولید موشهای تراریخته برای تامین نیازهای پژوهشی بنیادی و کاربردی و همکاری در انجام طرحهای محوله براساس نیازهای جامعه به ویژه در زمینههای پزشکی، درمانی و دارویی است و تلاش دارد خدمات لازم جهت تولید موش دستکاری شده ژنتیکی یا ژن سرکوب شده را برای مقاصد مختلف تولید و در اختیار پژوهشگران کشور قرار دهد.
موشهای کایمر مدل ناباروری، موش تراریخته مدل سرطان پستان و موش تراریخته حامل ژن GFP(موش سبز) از محصولات این مرکز در بدو تاسیس به شمار میروند.
این مرکز در عین حال از تولید موش تراریخته از طریق ریز تزریقی به پیش هسته و موشهای با ژن سرکوب شده، ساخت انواع سوزنهای میکروانجکشن، مشاوره در طراحی و ساخت سازههای ژنی و کشت سلولهای بنیادی جنینی (ES) و فیبروبلاست جنینی موشی (MEF) برخوردار است.
پروژه مرکز ملی موش تراریخته به استناد بند ج ماده ۴۳ قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران با توجه به توان بالقوه پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری به منظور انجام تحقیقات علمی و کاربردی مورد نیاز کشور تحت مدیریت متخصصان وابسته به این پژوهشگاه پس از دریافت اعتبار از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در سال ۱۳۸۷ آغاز به کار کرد و در اسفند سال ۱۳۸۸ با حضور معاون رییس جمهور ساختمان این مرکز افتتاح شد و پس از تجهیز و انتقال فناوریهای مورد نیاز با تولید چند موش تراریخته امروز با حضور جمعی از مقامات کشوری و اعضای محترم هیات علمی به بهرهبرداری رسید.
مرکز ملی موش تراریخت اولین مرکز ملی تراریختگی در کشور میباشد که مطابق با استاندارد بینالمللی و با امکانات منحصر بفرد و پیشرفته طی قرارداد انتقال تکنولوژی با خارج کشور تاسیس شده است.
در این مرکز تجهیزات لازم برای انجام فرآیندهای ترانسژنیک (تراریخته) و دیگر امکانات مورد نیاز برای آزمایشات بیولوژی مولکولی، کشت سلول و جنین شناسی فراهم میباشد.
بررسی کار برد ژنها و چگونگی عملکرد آنها یکی از مهمترین محورهایی است که در این مرکز به آنها پرداخته خواهد شد. همچنین مدلهای موشی تولید شده میتواند در مطالعات داروسازی کاربرد داشته باشند.
دکتر حیدری، عضو هیات علمی پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری در گفتوگو با خبرنگار فناوری ایسنا اظهار کرد: طرح مرکز ملی تحقیقات موش تراریخته از سال ۱۳۸۸ پیگیری شده و از حدود پنج ماه پیش فعالیت آن آغاز شده است و طی این مدت سه گونه موش تراریخته در مرکز تولید شده است.
وی تصریح کرد: یکی از این موشها، موش تراریخته حامل پروتئین GSP (سبز فلوئورسنس) است که در نور UV تلالو سبز دارد و هدف از تولید آن صرفا اثبات توانایی مرکز در تولید موش تراریخته بوده است. علاوه بر آن یک موش تراریخته حامل ژن PIWIL2 که در بروز سرطان پستان نقش دارد و یک موش ژن ناقص فاقد ژن ADAM27 که در باروری جنس مذکر نقش داشته و فقدان آن به عنوان یکی از علل عمده بروز ناباروری در مردان مورد توجه محققان است در مرکز تولید شده است.
حیدری خاطرنشان کرد: این دو موش تراریخته می توانند در مطالعات مربوط به درمان ناباروری و سرطان پستان مورد استفاده مراکز تحقیقاتی کشور قرار گیرد.
وی تصریح کرد: با توجه به این که امکان واردات موشهای تراریخته از خارج وجود ندارد مرکز ملی تحقیقات موش تراریخته امیدوارست بتواند نیاز دانشگاهها و مراکز پژوهشی مختلف کشور را به انواع این موشها که قابل تکثیر گسترده بوده و می توانند به عنوان مدلی برای بررسی بیماریهای مختلف به کار روند به طور کامل تامین کند.
حیدری تصریح کرد: برنامه آینده مرکز تولید تمام موشهای تراریخته مورد نیاز مراکز علمی کشور از جمله موشهای تراریخته هموفیل مورد نیاز سازمان انتقال خون است.
دکتر سید مهدی سیدی، معاون علمی و پژوهشی معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری نیز با بیان این که مرکز ملی موش تراریخته با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری ایجاد و به بهرهبرداری رسیده است، گفت: پس از دریافت بودجه از معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری، طراحی مرکز ملی موش تراریخته به انجام رسید و در اسفند سال ۱۳۸۸ فضای فیزیکی آن توسط دکتر سلطانخواه، معاون علمی و فناوری رئیسجمهور افتتاح و پس از آن دستگاهها و تجهیزات لازم به تدریج به مرکز انتقال یافت و کارهای اولیه آغاز شد و پس از چند ماه کار مداوم در نهایت اولین موش ترایخته متولد و سپس چند موش تراریخته با ژن سرکوب شده در مرکز به تولید رسید.
سیدی خاطرنشان کرد: همزمان با افتتاح رسمی این مرکز، کارگاه آموزشی فناوری موش تراریخته اول تا چهارم خرداد ماه جاری برگزار میشود. سرفصلهای اصلی این کارگاه شامل فناوری موش تراریخته: سوپراوولاسیون موش، استحصال اووسیت، ایجاد موشهای نر وازکتومی، ریزتزریقی به پیش هسته نر و انتقال به اویداکت، غربالگری موشهای تراریخته؛ و فناوری موش ژن سرکوب شده(ناک اوت): جداسازی بلاستوسیت و ریزتزریقی سلولهای ES، تولید موش کایمر و غربالگری موشهای ژن سرکوب شده است.
دستاوردهای جدید در فناوری تراریخته، ایجاد مدلهای بیماریهای انسانی در حیوانات و کاربرد مدلهای تراریخته در درک فرآیندهای زیستی از جمله عناوین ارائه شده در این سمینار است که با حضور دکتر کریم نیرنیا، استاد برجسته ایرانی دانشگاه نیوکسل انگلستان برگزار می شود.
آخرین دیدگاهها