دیده بان حقوق حیوانات: مدیر کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی اعلام کرد:زنده گیری پرندگان شکاری دغدغۀ بزرگ یگان حفاظت محیط زیست است .
به گزارش روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست استان خراسان رضوی، پرندگان مهاجر شکاری در فصل پاییز بنا بر غریزه طبیعی خود و به دلیل شرایط نا مساعد آب و هوایی (دمای زیر صفر و یخبندان) و کمبود غذا در مرزهای شمالی مثل صحرای سیبری، قفقاز، ارمنستان، ترکمنستان و کشورهای آسیانه میانه چند ماهی را در زیستگاه های کشور ایران سپری می کنند و پس از طی این دوره با آغاز باران های پاییزی و سرد شدن هوا به مسیر مهاجرت خود ادامه داده و به طرف مناطق گرم تر از جمله آفریقا حرکت می کنند و در نهایت در فصل بهار برای زادآوری به مرزهای شمالی رفته و در آنجا زادآوری می کنند و این چرخه ادامه می یابد.
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان خراسان رضوی دراین خصوص ضمن اشاره به فرا رسیدن فصل مهاجرت پرندگان شکاری و تمرکز عمده فعالیت های یگان حفاظت محیط زیست استان بر پایش مستمر مناطق تحت مدیریت و عرصه های طبیعی به منظور پیشگیری از صید ، زنده گیری و قاچاق پرندگان ارزشمند شکاری اظهار داشت: متأسفانه طبق گزارشاتی که دراین خصوص استحصال شده ، ظرف دوماه گذشته دراستان خراسان رضوی 17 بهله از پرندگان ارزشمند شکاری همچون بالابان، دلیجه و سارگپه از بازگیران کشف و ضبط شده است.
وی درادامه افزود: این موضوع در خصوص گونه تحت حفاظت و حمایت شدۀ بالابان بیشتر به چشم می خورد و البته بیشتر بنا بر علاقه خاصی است که ساکنان کشورهای جنوب خلیج فارس به گونۀ «بالابان» ایران دارند و عمدتا”واسطه های سودجو این پرندۀ تعلیم پذیر را از ایران به کشورهای یاد شده قاچاق می کنند.
حمید صالحی خاطر نشان کرد: هر چند آئین نامه ها و تصویب نامه های مختلفی درقانون شکار وصید در این خصوص به اجرا درآمده است ولی کماکان شاهد دستگیری متخلفان و سود جویان بی شماری دراین زمینه هستیم و خراسان رضوی نیز این قاعده مستثنی نیست.
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان خراسان رضوی در این راستا به تبصره 2 ماده «13» قانون شکار و صید اشاره کرد که طبق آن زنده گیری، شکار، خرید، فروش، حمل، نگهداری و صدور پرندگان شکاری از قبیل شاهین، بحری، بالابان و دلیجه ممنوع است و متخلف علاوه بر محکومیت به حداکثر مجازات مقرر که سه ماه حبس به استناد مصوبه شماره262962 /48313 مورخ 8/12/91 هیئت دولت است به جزای نقدی از 15 تا 200 میلیون ریال محکوم می شود.
وی افزود: سازمان حفاظت محیط زیست طی مصوبه 168 شورای عالی حفاظت محیط زیست، درپی تعیین گونه های جانوران وحشی مشمول قانون شکار و صید و طبقه بندی آنها، پرندگان شاهین، بحری و بالابان را در فهرست گونه های در معرض خطر انقراض و همچنین تمامی پرندگان شکاری را در فهرست گونه های حمایت شده و حفاظت شده قرار داده است.
صالحی در خصوص اقداماتی که به منظور حفظ گونه های ارزشمند شکاری دراستان صورت می پذیرد اذعان داشت: به منظور نگهداری و تیمار گونه های آسیب دیده که بعضا توسط دوستداران طبیعت به ادارات و نمایندگی های محیط زیست در مشهد و دیگر شهرستان های استان تحویل می شوند و نیز پرندگانی که از متخلفین شکار و صید کشف و ضبط می شوند این اداره کل ،اقدام به استقرار مراکز تیمار پرندگان شکاری در مشهد و هفت شهرستان دیگر نموده است .
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان خراسان رضوی از شهرستان های طرقبه شاندیز ،خواف،بجستان ،تربت جام ،گناباد ،ترتبت حیدریه ،جغتای و سبزوار به عنوان شهرستان های دارای مرکز تیمار پرندگان شکاری یاد کرد و افزود: گونه های منتقل شده به این مراکز پس از قرنطیه و گذراندن مراحل تیمار و مداوا تحت نظر دامپزشکان مربوطه و بازیابی قابلیت پرواز ،در عرصه های طبیعی رها سازی می شوند.
وی دراین خصوص، از رها سازی بیش از 80 پرنده شکاری تیمار شده در این مراکز در زیستگاه های طبیعی ظرف چند ماهه گذشته سخن گفت و افزود: درادامه آشنا سازی عموم با ارزش تنوع زیستی و نیز ضرورت حفظ جایگاه گونه های ارزشمند و در رأس هرم غذایی اقدام به برگزاری سلسله کارگاه های آموزشی خصوصا” ویژۀ بومیان و حاشیه نشینان مناطق به عنوان جامعه هدف هستیم و این قبیل آموزش ها به منظور توسعه این فرهنگ تداوم خواهد داشت.
بر اساس ماده 680 قانون مجازات اسلامی، هر کس بر خلاف مقررات و بدون مجوز قانونی اقدام به شکار یا صید حیوانات و جانوران وحشی حفاظت شده نماید به حبس و یا جزای نقدی تعیین شده در این قانون محکوم خواهد شد.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.