حساسيت؛ ارمغان نگهداري از حيوانات

دیده بان حقوق حیوانات: چند سالي است نگهداري از حيوانات خانگي از سگ و گربه گرفته تا موش، سنجاب، جوجه و لاك‌پشت ميان خانواده‌هاي ايراني رواج يافته است، اما برخلاف گذشته‌هاي دور و زندگي در روستا كه حيوانات جايي جدا و دور از محيط زندگي انسان‌ها داشتند، امروز اين حيوانات بيشتر داخل خانه نگهداري مي‌شوند و حتي نه در حياط و بالكن.

حقوق حیوانات
پتو/ عکس: اکبر نعمتی

 

به گزارش جام جم، با توجه به امكان بروز بيماري‌ها و آلودگي‌هاي مختلف، مشخص است اگر نكات بهداشتي به درستي رعايت نشود، وجود اين حيوانات دردسرساز خواهد شد.

دكتر ليدا عطارد، فوق‌تخصص آلرژي و ايمونولوژي در گفت‌وگو با «جام‌جم» درباره نگهداري از حيوانات خانگي توضيح مي‌دهد: نگهداري از حيوانات خانگي بخصوص حيواناتي مانند سگ، گربه يا پرندگان كه پر و موي فراواني دارند در خانه‌هاي كوچك چندان توصيه نمي‌شود، چون موادي كه از بدن حيوانات بر جاي مي‌ماند، مانند پوسته‌هايي كه از بدنشان مي‌ريزد و همچنين ادرار و بزاق دهان آنها مي‌تواند به ذرات ريز و قابل استنشاقي تبديل شود كه براي انسان آلرژي‌زاست. در نتيجه حضور اين حيوانات در محيط خانه، مي‌تواند سبب ايجاد حساسيت براي ساكنان شود.

نگهداري حيوانات در آپارتمان‌ها‌ ممنوع!

وقتي مي‌گوييم حيوانات خانگي، مشخص است كه محل نگهداري آنها خانه است، اما چه خانه‌هايي؟ خانه‌هايي با حياط‌ها و بالكن‌هايي بزرگ يا آپارتمان‌هاي كوچك؟

دكتر عطارد به آپارتمان‌هاي كوچك امروزي اشاره مي‌كند و مي‌گويد: نگهداري از حيوانات خانگي در منازل كوچك و آپارتمان‌ها توصيه نمي‌شود، اما چنانچه اين حيوانات را خريده‌ايد و تصميم داريد آنها را در منزل نگه داريد، حداقل نكاتي را براي كاهش احتمال ايجاد مشكلات و بيماري‌ها در نظر داشته باشيد.

وي مي‌افزايد: هيچ وقت نبايد بگذاريد اين حيوانات داخل اتاق خواب شما بروند يا روي تختخواب رفته و بازي كنند. همچنين بايد از تهويه هواي خانه هم مطمئن شويد و براي كاهش بروز حساسيت، از فيلترهاي مخصوصي استفاده كنيد كه ذرات معلق موجود در هوا را مي‌گيرد.

اين فوق‌تخصص آلرژي و ايمونولوژي درباره رعايت بهداشت در محيط خانه هشدار مي‌دهد: تمام قسمت‌هاي خانه‌اي كه محل نگهداري حيوانات خانگي است بايد دائم تميز شود و نبايد از نظافت گوشه و كنار آن غافل شد. بنابراين حتما به طور مرتب همه جا و بخصوص كفپوش‌ها را با جاروبرقي تميز و هر جا را كه لازم است، ضدعفوني كنيد. همچنين به ياد داشته باشيد مبل‌ها را هم نبايد به مكاني براي استراحت اين حيوانات يا نگهداري از آنها تبديل كنيد.

شستشوي حيوانات را فراموش نكنيد

اگرچه نظافت محيط خانه و مبلمان آن مهم است، ولي نبايد از شستشوي خود حيوان نيز غافل شويد. دكتر عطارد در اين باره توضيح مي‌دهد: اين حيوانات حتما بايد دائم شستشو شوند بخصوص افرادي كه آلرژي دارند بهتر است هفته‌اي چند بار با آب گرم حيوانات خانگي خود را بشويند. براي كاهش احتمال بروز آلرژي، قفس، ظرف‌ آب و غذا و ديگر لوازم مربوط به آنها نيز بايد دائم تميز شود.

البته طبق نظر متخصصان بهتر است تا حد امكان اين حيوانات را در بالكن، حياط يا حياط خلوت نگهداري كنيد و از آوردن آنها به داخل خانه خودداري نماييد.

كودكان بيشتر مراقب باشند

متخصصان بارها توصيه كرده‌اند در صورتي كه از حيوانات خانگي نگهداري مي‌كنيد، در كنار رعايت نكات بهداشتي، از سلامت حيوان نيز مطمئن شويد، اما اعضاي خانه‌هايي كه كودك، سالمند يا افراد مبتلا به آلرژي در آن زندگي مي‌كنند، بايد دقت بيشتري در اين زمينه داشته باشند. به گفته دكتر عطارد تماس كودكان با حيوانات بايد تا حد امكان كاهش يابد.

وي با اشاره به اين‌كه نگهداري از برخي حيوانات مناسب‌تر است، مي‌افزايد: اگر خانواده‌اي تصميم دارد حيواني را در خانه نگهداري كند، بهتر است حيواني را انتخاب كند كه دردسر كمتري داشته باشد.

بنابراين نگهداري از حيواناتي مانند سگ، گربه يا انواع پرندگان خيلي توصيه نمي‌شود و بهتر است براي سرگرم شدن كودكان از حيواناتي مانند لاك‌پشت يا ماهي استفاده شود.البته به گفته دكتر عطارد، ماهي و لاك‌پشت هم به احتياط‌هاي خاصي نياز دارند و نبايد بدون مراقبت و با تصور اين‌كه هيچ خطري براي سلامت كودك ايجاد نمي‌كند، در اختيار آنها قرار داده شود.

در نهايت بايد به خاطر داشته باشيم در صورت نگهداري از حيوانات خانگي، مراجعه به دامپزشك و حفظ بهداشت و سلامت حيوان از مهم‌ترين كارهايي است كه بايد انجام شود. بنابراين قبل از خريد، نگهداري يا هر اقدامي درباره حيوانات با دامپزشك مشورت كنيد.

دیدگاه‌ها

3 پاسخ به “حساسيت؛ ارمغان نگهداري از حيوانات”

  1. سحر نیم‌رخ

    چرا نمی گویید که نگهداری از حیواناتی مانند گربه از کودکی انسان را در مقابل بیماری های ریه مصون می کند؟ چرانمی گوییداگر خودتان هم نظافت را رعایت نکنید مریض می شوید! فرق نمی کند که حیوان نگه دارید یا نه!! چرا در جهتی حرکت می کنید که حاکمیت می خواهد؟ لاک پشت و ماهی خونسرد هستند و نگهداری از آن ها نه تنها به نفع خودشان نیست بلکه هیچ وقت احساس محبت و وابستگی ای را که گربه و سگ در شما ایجاد می کند نخواهند کرد. مگر ندیده اید سگ برای نجات جان کودک خانواده خود را در آتش می اندازد؟ چرا چیزی را که همه ی دنیا به تجربه با آن زندگی کرده و به حقیقت آن دست پیدا کرده است این چنین کتمان می کنید؟؟؟ حقوق حیوانات!!؟؟ این اسم اش حقوق حیوانات نیست دوستان. شما با این کار تنها ترس را در جامعه بازتولید می کنید…

    1. دیده بان حقوق حیوانات نیم‌رخ
      دیده بان حقوق حیوانات

      دوست عزیز،
      از حساسیت شما ممنونیم. دقت بفرمایید که «به گزارش جام جم» به مفهوم این است که منبع این مطلب نسبتا علمی نظریات ما نیست. ما بر خلاف برخی گروه ها معتقد به برخی روش های به ظاهر حمایتی ولی پر حیله و نیرنگ و کوتاه مدت نیستیم در نتیجه بخشی از این مطالب را مثبت قلمداد می کنیم.
      1- این مطلب گفته «دکتر لیدا عطارد، فوق‌تخصص آلرژی و ایمونولوژی» است و بی شک حتی ضعیف ترین فرد با دارا بودن «فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی» در این زمینه خاص از ما اطلاعات تخصصی بیشتر و قابل اعتماد تری دارد. بحث ضعف ایمنی بدن در صورت رعایت بیش از حد بهداشت که شما به آن اشاره دارید نیز بحثی است علمی که متخصصین آن را تایید خواهند کرد ولی هیچ عالمی برای سالم بودن توصیه به زیستن در آلودگی نمی کند.
      2- آنچه در ظاهر محبت بیش از حد به حیوانات است، به واقع ظلمی است عظیم به آنها. همانطور که بیش از حد آلوده انگاشتن حیوانات غیر منطقی است، بیش از حد پاکیزه پنداشتن آنها نیز چنین جلوه ای خواهد داشت.
      3- حاکمیت از منظر ما اگر عملی منطقی انجام دهد قابل تحسین است و اگر حرکتی غیر منطقی انجام دهد قابل نقد است و اینجا صرفا در زمینه حقوق حیوانات چنین برخوردی خواهیم داشت.
      4- ارتباط حیوان- انسان باید در حدی معقول باقی بماند و فراتر رفتن این ارتباط از حد منطق را به سود حیوانات نمیدانیم. حتما بهتر از ما مطلع هستید که افرادی در یک آپارتمان 50 متر مربعی بیش از 40 گربه را نگهداری می کنند و خود را طرفدار سرسخت حیوانات می پندارند در صورتی که پیش و بیش از هر کس به حیوانات ظلم می کنند.
      5- ما هم نگهداری بسیاری از سگ ها در آپارتمان را مسبب آزار حیوان و سختی کشیدن آن می دانیم بجز گونه های آپارتمانی. دقت بفرمایید که ایران تنها کشوری است که در آن به نام حمایت از حیوانات هرچه بیشتر و بیشتر حیوان اسیر داشتن ارزش محسوب می شود!
      خوشحال خواهیم شد اگر مخالفت یا نقدی دارید، جهت استفاده ما و خوانندگان اعلام بفرمایید.
      باز هم از حساسیت شما نسبت به حقوق حیوانات ممنونیم.

  2. دامپزشک و متخصص بیماری های پرندگان نیم‌رخ

    متاسفانه بارها و بارها اظهارنظر هایی از طرف جامعه پزشکان در مورد حیوانات صورت می گیرد که ناشی از عدم آگاهی کامل است. بسیاری از پزشکان محترم، تنها منبع ارتباط و آشنایی با حیوانات به نکات درج شده در کتاب های مرجع پزشکی محدود شده و این سبب مشکلاتی می شود.
    در این مورد هم عدم نتیجه گیری از تمامی داده های موجود کاملا مشهود است. در بررسی اخیر مشاهده شده افرادی که از سنین پائین از حیوانات نگهداری می کردند در سنین بزرگسالی کمتر به مشکلات ناشی از اختلال در سیستم ایمنی از جمله آلرژی ها دچار می شوند. هر چند ارتباط بین بروز آلرژی در فرد مبتلا به آلرژی مرتبط با مو و پر حیوانات، و در معرض قرار گرفتن این فرد با عامل آلرژن ثابت شده است.
    شستشوی چند باره حیوان در هفته به شدت برای گونه های حیوانات دست آموز مضر خواهد بود و باز هم مطمئنا تاثیری بر بروز آلرژی در فرد مبتلا به آلرژی نخواهد داشت. فیزیولوژی و آناتومی پوست و مو در پستانداران دیگر از جمله گونه های دست آموز، و همچنین پوست و پر پرندگان با انسان متفاوت است.
    در بسیاری از منابع علمی، گونه های خزندگان و دوزیستان به دلیل احتمال بالای آلودگی با سالمونلا به عنوان حیوان دست آموز نا مناسب برای کودکان در سنین پائین مطرح است. و در صورت علاقه به نگهداری حتما بایستی شرایط بهداشتی خاصی رعایت شود.
    و نکات دیگری که در مطلب فوق ذکر شده و نشاندهنده نتیجه گیری جهت دار است که در مطالب علمی در جهان سوم بسیار مشاهده می شود که فرد بازگو کننده تنها به منابع خاصی که نتایج مشابه دارند اشاره می کند و از سایر بررسی ها با نتایج دیگر، اشاره نمی کند.

دیدگاهتان را بنویسید