دیده بان حقوق حیوانات: گروه ایرانیان مخالف گونه گرایی با انتشار مطلبی آسیب های مختصری که فعالیت های دفاع از حیوانات در کشور را تهدید می کند به رشته تحریر در آورده است که در زیر می خوانید. تقابل با گونه گرایی یکی از ریشه های مهم دیدگاه حقوق حیوانات است.
اکنون دیگر همه می دانیم، چند سالی است که بحث حمایت از حیوانات در ایران طرفداران بیشتری یافته و از این میان گروه های متعددی بوجود آمده که اکثرا در جهت حمایت از حیوانات تلاش (تلاشی که غالبا بدون هیچ چشم داشت و صرفا با انگیزه ی حمایت از حیوانات انجام می شود) می کنند. بدون شک برگزاری چندین تجمع، فعالیتهای گسترده حمایت از حیوانات ، تهیه مقالات و… بخشی از دستاوردهایِ تلاشِ خالصانه حامیان حیوانات می باشد.
و همچنین همه میدانیم که بدون شک وجود هرچه بیشتری سازمانها، گروه ها و افراد حامی حیوانات بسیار مفید خواهد بود، اما متاسفانه در کنار مزایای مذکور با توجه تعاملات بسیار پایین افراد و گروه ها در رابطه با سیاست گذاری برای چگونگی حمایت از حیوانات در کشور ایران و همچنین نبود جریانی هماهنگ و قدرتمند متشکل از گروه های حمایت از حیوانات برای کنترل بر فعالیتهای گروه ها و حامیان حیوانات، باعث شده است که این افزایش نیروی انسانی در موارد بسیاری حتی به ضرر حیوانات باشد.
جدای از ورود سودجویان به جریان حمایت از حیوانات و منفعت طلبی های ایشان (گرگانی در لباس میش) با نام حامیان حیوانات، متاسفانه بسیاری از حامیان راستین حیوانات نیز با الگوگیری نامناسب گاها ایجاد کننده ی رفتارهایی هستند که قربانی به جز حیوانات ندارد.
متاسفانه همه ما شاهد بوده ایم که در این چند سال، جریان حمایت از حیوانات ایران با ورود به شرایطی حساس درحال تغییر جهتی اساسی است. بدون شک علت بخش عمده ای از این تغییر رویکرد، کم کاری گروه های حمایت از حقوق حیوانات می باشد. تغییر رویکردی که در آن تصمیم گیری های احساسی و همذات پنداری بی اندازه با حیوانات از جانب بسیاری از دوستانمان، شرایط را برای بیان گفتمانی منطقی، عقلانی و علمی به خصوص در مبحث حمایت از حقوق حیوانات سخت کرده است.
رواج بیش از پیش تجارت اگزاتیک پت، ترویج تغذیه حیوانات به شکلی غیر منطقی، گسترش حمایت از گونه های خاص در شهرها و مناطق مختلف (جاده ها،حومه شهرها و …) ، ترویج و گسترش خرید و فروش حیوانات (حیوان بازی)، تایید و ترویج اولویت سنجی و تصمیم گیری برای زندگی و شرایط زندگی حیوانات (دوستی خاله خرسه) و … تنها بخشی از پیامدهای تغییر رویکرد جریان حمایت از حیوانات در ایران است.
در شرایطی که بخش عظیمی از فعالین حمایت از حیوانات ایران بهترین راه حمایت از حیوانات در کشورمان را غذا دادن به حیوانات شهری قلمداد می کنند وظیفه ی سنگینی بر عهده گروه های حمایت از حقوق حیوانات می باشد؛ که متاسفانه با درنظر گرفتن تعداد اندک این گروه ها و همچنین توان بسیار محدود آنها، آینده ی جریان حمایت از حیوانات ایران چندان روشن و دلگرم کننده به نظر نمی رسد.
بدون شک تلاش برای تغییر رویکرد و خارج کردن بخش عمده ای از حامیان حیوانات از فضای مطلقا احساسی، آشنا کردن آنها با مفاهیم حقوق حیوانات و توجیه آنها در رابطه غیر اخلاقی بودن حق تصمیم گیری برای حیوانات از جانب انسان، هزینه های سنگین مالی و انسانی را طلبیده و نیازمند تلاش تمامی حامیان حقوق حیوانات می باشد.
مساله حیوانات شهری از حیات وحش جنگل و کوه و دشت جداست. اینها دو مقوله کاملا جدا از یکدیگرند. از قدیم الایام حیواناتی به نام حیوانات اهلی با انسان انس و الفت داشته اند. منافع دوطرفه فی مابین وجود داشته و همچنان خواهد داشت. مرغ و گوسفند و گاو و کبوتر تامین کننده مواد غذایی انسان بوده اند. سگ هم بیشتر نگهبان گله و حافظ جان و مال انسان بوده است. اما با گسترش زندگی شهرنشینی دو حیوان اهلی اصلی که هیچگاه انسان را ترک نکرده اند سگها و گربه ها هستند که حتما مشیت الهی بنا به مصالحی این دو حیوان را با انسان همزیست نموده است. اما گربه با فرهنگ اسلامی سازگار است و سگ با فرهنگ غربی. امروزه استرس حاکم بر زندگی شهری و دوری بالاجبار از طبیعت ایجاب می کند که ما یک سمبل از حیات وحش را همواره در کنارمان داشته باشیم که آن چیزی جز گربه نیست. رجوع به روایات و احادیث و سیره نبوی و ائمه اطهار که زندگی در کنار گربه را هرگز نفی ننموده اند و آنرا در مواردی هم توصیه نموده اند خود نشان از کامل بودن آیین اسلام است. گربه ها خانه را از حضور حیوانات و حشرات موذی پاک نگاه می دارند. اگر توسط ما تغذیه شوند (سیر باشند) هیچگاه موشی را که شکار کرده اند نمی خورند. عدم نجس بودن گربه در شرع اسلام احتمالا برمی گردد به خاصیت فوق العاده پاک کنندگی بزاق این حیوان. بزاق گربه سرشار از ترکیبات میکرب کش است و بر اساس تحقیقات دانشمندان یک لیوان بزاق گربه ۸۰ درصد خاصیت دترجنتی بیشتری از آب لوله کشی دارد. همانطور که می دانیم گربه دائما خود را لیس می زند. بنابراین موشی هم که شکار می کند با عمل لیس زدن دست و پا و بدنش میکربی از موش را بر بدنش باقی نمی گذارد. از طرفی بر اساس روایات موقع خوردن گوشت باید مقداری از آن به استخوان بماند تا صرف تغذیه گربه شود. بنابراین مساله انقدرها هم پیچیده نیست. ما مسلمانیم و برای هر مشکلی چاره ای هم داریم. امروزه محققان روانشناس در مطالعات متعدد در سراسر جهان بر تاثیر بسیار مثبت و آرامش بخشی سگها و گربه ها بر روح و روان انسانها تاکید دارند. افراد سالمند و انسانهای تنهای افسرده در مجاورت با این حیوانها درمان شده و روحیه بسیار شادی پیدا کرده اند. امروزه در شهرهای مختلف دنیا مراکز مختلفی تاسیس شده که با استفاده از گربه ها مثلا صدای خرخر گربه مردم مختلف از افراد عصبی گرفته تا افراد خسته از کار و افسرده را آرام می کند و به آنها انرژی می دهد. این مراکز رو به گسترش است. این حیوانات زیبا که سمبلی از گربه سانان که محبوب ترین مخلوقات هستی اند به دلیل جثه کوچکشان و به دلیل اهلی و آرام بودنشان هدیه هایی آسمانی از جانب خداوند برای ما هستند. ما به آنها غذا می دهیم و آنها هم با زیبایی شان و با ملاحتشان با حرکات و رفتار و با خرخرشان به ما آرامش می دهند. نه ما آنها را اسیر می کنیم و نه آنها از ما دلگیرند. فقط باید آنها را واکسینه کنیم حال عقیم هم نمی کنیم با داروهای ضد بارداری می توانیم تکثیرشان را کنترل کنیم. فقط می توانم بگویم این حیوانات دریایی از مهربانی و صفا و آرامش به ما اهدا می کنند فقط آنها از ما غذا می خواهند. باید همه گروههای حامی حیوانات گرد هم آیند و شرایطی را فراهم نمایند تا هم دولت و شهرداری از آنها درآمدزایی کند و هم مردم به آرامش برسند و هم خود این زبان بسته ها از این وضعیت آوارگی و مشقت و خطر زیر ماشین رفتن و … رهایی یابند.