دیده بان حقوق حیوانات ایران : دلفینها و پورپوسها (خوکوال دریایی) از روش صوتی پیچیدهای برای یافتن موقعیت شکار و جهتیابی به سمت او استفاده میکنند.به گزارش جام جم، در این روش دلفینها با ارسال صدای فرکانس بالا که تحت عنوان فراصوت شناخته میشود و دریافت موج برگشتی این صوت میتوانند علاوه بر تخمین موقعیت هدف حتی تشخیص دهند که این امواج صوتی به چه چیزی برخورد کرده و بازگشته است.
اکنون محققان سوئدی و آمریکایی کشف کردهاند که دلفینها قادر به ارسال همزمان ۲ موج صوتی هستند.این امواج صوتی دارای فرکانسهای متفاوتی بوده و میتوانند در جهتهای مختلف ارسال شوند. مزیت این روش احتمالا این است که دلفینها میتوانند مکان یک شیء را با دقت بیشتری مشخص کنند.
این مطالعات که با همکاری متخصصان دانشگاه لانز سوئد و دانشمندانی از سندیگو آمریکا انجام شده در آخرین شماره نشریه علم زیستشناسی به چاپ رسیده است. در جوامع علمی و تحقیقاتی پیش از این بحث داغی در جریان بود که امواج مکانیاب صوتی چگونه تولید میشوند. اینک یافتههای ناشی از این تحقیقات به منزله سوختی است که به این بحث تزریقشده و آن را شعلهورتر ساخته است.دکتر «ژوزفین استارک هامر» شخصا بر این باور است که ۲ موج صوتی ارسال شده توسط ۲ اندام جداگانه تولید میشود، اما اعتقاد بر این است که تنها یکی از این دو در فرآیند ارسال، دریافت و نهایتا مکانیابی هدف فعال است. البته دکتر هامر تاکید میکند که نیاز به تحقیقات بیشتری در این زمینه احساس میشود.
با توجه به این که از سال ۱۹۶۰ محققان روی دلفینها و مکانیسم مکانیابی پیچیده آنها توسط امواج برگشتی صوت در حال تحقیق هستند میتوان گفت نتایج به دست آمده از مطالعات جدید یک پیشرفت چشمگیر به حساب میآید.
یکی از دلایلی که رسیدن به پاسخ این پرسش اینقدر به تاخیر افتاد، این است که این پژوهش نیاز به تجهیزات اندازهگیری دقیق و تکنولوژی پردازش سیگنال پیشرفته داشتهاند که امروزه در دسترس محققان قرار دارد.
دلیل دیگر این بود که تحقیقات روی دلفینها بیشتر توسط زیستشناسان انجام میشد که در زمینه این فناوریهای نوین تخصص لازم را نداشتند.در آزمایشهای جدید از ۴۷ هیدروفون (میکروفونهای زیرآبی) استفاده شد که اکنون یکی از بهترین ابزارهای موجود در جهان برای گرفتن امواج فراصوت دلفینها در آب است.
خفاشها و بعضی پرندگان غارنشین و جانورانی مانند موش شبگرد نیز از شکل سادهتر این مکانیسم برای مکانیابی استفاده میکنند.اما قابل ذکر است که مکانیابی صوتی دلفینها بسیار پیچیدهتر از نمونههایی است که سایر حیوانات به کار میبرند. ما میتوانیم دانش زیادی در این زمینه از دلفینها یاد بگیریم و مهمتر از آن استفاده از دانش تازه آموخته شده جهت یافتن راههایی برای حفاظت از دلفینها در برابر آلودگیهای صوتی است که در کمال تاسف باید گفت انسان آنها را تولید میکند.
آخرین دیدگاهها