Subscribe: RSS Twitter

دیده بان حقوق حیوانات: اداره کل حفاظت از محیط زیست گیلان در جوابیه ای که به سایر خبرگزاری ها، پایگاه های خبری و خبری – تحلیلی ارسال کرده با ذکر نکاتی جالب از مالک باغ پرندگان رشت دفاع کرده است. با اینکه وفق قانون مطبوعات، پایگاه خبری دیده بان حقوق حیوانات  به دلیل عدم دریافت جوابیه موظف به انتشار آن نیست، با اینحال به دلیل وجود نکات فراوان در متن این جوابیه که بیشتر به لایحه دفاعیه یک اداره با شخصیت حقوقی از یک شخص حقیقی شباهت دارد، متن دفاعیه و در پی آن  توضیحات دیده بان را مشاهده می کنید.

این جوابیه در پایگاه خبری سبزپرس، وب سایت اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان و وب سایت سازمان محیط زیست منتشر شده است.

متن جوابیه:

اداره کل محیط زیست گیلان در واکنش به  درج خبری از نگهداری یک خرس قهوه ای در باغ پرندگان رشت، که درخبرگزاری مهر وسایت خبری سبز پرس و دیده بان محیط زیست ایران منتشر شده بود، اعلام کرد باغ پرندگان رشت دارای مجوز از اداره محیط زیست می باشد و تصویر منتشره نیز مربوط به باغ پرندگان ماهان رشت نیست و اساسا چنین قفسی دراین باغ وجود ندارد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست متن جوابیه اداره کل محیط زیست استان گیلان به شرح زیر است:

احتراما” در پاسخ به خبر منشره تحت عنوان ” شرایط اسفبار یک خرس قهوه ای در باغ پرندگان ماهان رشت” موارد ذیل را باستحضار میرساند:

۱ – تصویر منتشره در فضای مجازی مربوط به باغ پرندگان ماهان رشت نبوده و اساسا چنین قفسی در این باغ پرندگان موجود نیست.

۲ – باغ پرندگان ماهان دارای مجوز از این اداره کل میباشد. مالک این مجموعه از افراد علاقمند به حیات وحش و محیط زیست هستند که با هزینه شخصی خود تاکنون تعداد زیادی از جانوران وحشی آسیب دیده و زخمی که توسط محیط زیست از افراد متخلف کشف و ضبط گردیده را تیمار و با نظارت این اداره کل رهاسازی نموده و مینمایند.

چنانچه آسیب دیدگی این گونه ها به نحوی باشد که غیر قابل برگشت به طبیعت باشند به صورت امانی و تحت نظارت کارشناسان این اداره کل در این مجموعه و بصورت جداگانه در فضای مجزا نگهداری میشوند.

شایان ذکر است مالک محترم قبل از احداث این مجموعه از فعالان محیط زیست استان بوده اند که همواره در نگهداری و تیمار گونه های آسیب دیده با این اداره کل همکاری داشته اند. و این همکاری تا کنون نیز ادامه دارد.

۳ – سگ، گربه، الاغ و میمون از گونه های وحشی و حمایت شده نیستند و جزء گونه های نمایشی این مجموعه نیز نمیباشند. بلکه بصورت اهلی و موردی در این باغ ممکن است مشاهده شوند.

۴ – درخصوص نگهداری خرس نیز همانگونه که پیش تر اشاره شد یک قلاده خرس قهوه ای که از تله شکارچیان مصدوم زنده گیری شده بود برای تیمار به این واحد تحویل شده است که هم اکنون مراحل پایانی احیاء این جانور در حال سپری شدن میباشد. ضمنا قفس نگهداری این خرس نیز دارای فضای مناسب بدین منظور می باشد.

۵ – ضمن هماهنگی انجام شده با مالک این مجموعه از مسئولین خبرگزاریها دعوت بعمل میآید تا با بازدید از این مجموعه و مشاهده شرایط نگهداری حیوانات و هزینه های انجام شده توسط مالک محترم شائبه بوجود آمده توسط برخی از افراد که با مقاصد نامعلومی بوجود آمده است مرتفع گردد.

توضیح دیده بان:

در تصاویر منتشره در پایگاه خبری دیده بان حقوق حیوانات، دو خرس به تصویر کشیده شده اند: یک خرس حدودا سه و نیم ساله در قفس سبز رنگ و یک توله خرس در قفس یک متری سفید. خرس بزرگ تر تا تاریخ تنظیم این گزارش ساکن این مجموعه بوده و توله خرس کوچک سرنوشتی ناگوارتر از زندگی قفس یک متری داشته است که در بند چهارم توضیح داده شده است.

در رابطه با جوابیه جهت دار منتشر شده در برخی رسانه ها موارد ذیل جهت اطلاع عموم از صحت و سقم ماجرا و سرنوشت ناگوار توله خرس مورد بحث به آگاهی می رسد:

۱- متاسفانه آنچه در این جوابیه تکذیب شده است، تصاویری حقیقی هستند که عکاس و تهیه کننده آن نیز در قید حیات بوده و قابل دسترس هستند. تکذیب تصویر جدیدترین شکل تکذیب است و به نظر می رسد نگارنده این تکذیبیه کماکان در حال و هوای گذشته نه چندان دور باقی مانده اند! شخصی که در تصاویر دیده می شود بارها برای شکایت از نحوه نگهداری خرس به صورت حضوری به اداره کل محیط زیست گیلان مراجعه کرده و جوابی درخور دریافت نکرده اند و این پیگیری ها تا زمان خروج توله خرس از این مجموعه ادامه داشته است.

۲- در دفاعیه این ارگان دولتی از مالک باغ خصوصی پرندگان، در رابطه با دلیل اسارت خرس باقی مانده در مجموعه (که با توله خرس اسیر در قفس یک متری متفاوت است) به وضوح ذکر شده است که “هم اکنون مراحل پایانی احیاء این جانور در حال سپری شدن میباشد. ضمنا قفس نگهداری این خرس نیز دارای فضای مناسب بدین منظور می باشد.” لازم به ذکر است که احیای گونه های جانوری متعلق به حیات وحش اصولا در قفس نمایشی رخ نمی دهد و قفسی که از نظر اداره کل محیط زیست گیلان “مناسب بدین منظور می باشد“، باید ۱۵ برابر شود تا حداقل فضای مورد نیاز یک خرس را تامین کند. بر اساس استاندارد اعلامی توسط سازمان محیط زیست، فضای مورد نیاز برای نگهداری خرس قهوه ای به ازای هر خرس ۳۰۰ متر مربع است.

Animal-Rights-Watch-ARW-6407

برای دیدن تصویر در اندازه واقعی روی آن کلیک کنید.

Animal-Rights-Watch-ARW-6404

۳- در حالی که متن جوابیه سعی در القای نادرست خبر اصلی دارد، در هیچ بخش از متن خبر ذکر نشده که الاغ گونه وحشی و حمایت شده است؛ بلکه خبر منتشره دلالت بر این دارد که در این مجموعه که مجوز «باغ پرندگان» دارد، الاغ، سگ، گربه و میمون هم نگهداری می شوند که بر اساس دانش روز پرنده محسوب نمی شوند. علاوه بر این گونه ها با تاکید بر تعلق خرس های مورد اشاره  به حیات وحش این استان، شرایط بد نگهداری به خصوص در رابطه با توله خرس مورد تاکید قرار گرفته است. در رابطه با میمون نیز ذکر این نکته لازم است که میمون متعلق به حیات وحش بوده و گونه اهلی (مثل گاو، گوسفند، سگ و گربه) ندارد. این حیوان اگر زاده شده در اسارت باشد قابل رهاسازی نیست و اگزاتیک محسوب می شود که هرگونه حمل و نقل، نگهداری و خرید و فروش آن نیازمند مجوز جداگانه است و مشاهده آن به صورت موردی در یک باغ پرندگان عجیب است. به علاوه لازم به ذکر است که میمون در صورت رهاسازی یا فرار، قابلیت تبدیل شدن به گونه مهاجم بسیار پرخطر را داشته و نگهداری آن نیازمند دقت و نظارت بسیار دقیق است در حالی که مشاهده موردی آنها در این مجموعه برای متولیان محیط زیست استان حتی عجیب و پرسش برانگیز نیز نبوده است. افزون بر همه این مطالب، نوع نگهداری سگ، گربه، میمون و حتی الاغ در این مجموعه بارها با شکایت علاقمندان به رفاه حیوانات مواجه شده است. با توجه به حمایت هایی که بخشی از آن در جوابیه فوق مشاهده می شود، ظاهرا نگهداری گربه اصیل ایرانی با شراط این مجموعه و نگهداری چندین میمون در قفس یک و نیم متری نیز اگر تکذیب نشود احتمالا مورد تایید مسوولین محترم گیلان قرار خواهد گرفت!

Animal-Rights-Watch-ARW-6437

Animal-Rights-Watch-ARW-6438

Animal-Rights-Watch-ARW-6439

Animal-Rights-Watch-ARW-6441

Animal-Rights-Watch-ARW-6442

Animal-Rights-Watch-ARW-6444

Animal-Rights-Watch-ARW-6445

Animal-Rights-Watch-ARW-6446

Animal-Rights-Watch-ARW-6452

Animal-Rights-Watch-ARW-6449

Animal-Rights-Watch-ARW-6451

Animal-Rights-Watch-ARW-6440

Animal-Rights-Watch-ARW-6443

Animal-Rights-Watch-ARW-6448

Animal-Rights-Watch-ARW-6450

Animal-Rights-Watch-ARW-6405

۴- بر اساس شهادت عکاس فوق الاشاره، توله خرس مفلوک که توسط شکارچیان تالش صید شده، به یکی از باغ وحش های استان مازندران منتقل شده که در خوش نامی گوی سبقت از این مجموعه ربوده است. خرس سه و نیم ساله ای که در قفس بیست متری این مجموعه اسیر یا به قولی در این فضا در حال احیا است، خرسی قدیمی تر است که در گزارش تصویری منتشر شده در قفس سبز رنگ اسیر است. توله خرسی که در قفس یک متری اسیر بوده، با این خرس تفاوت دارد در حالی که جوابیه صادره فقط به خرس بزرگ تر پرداخته است. اگر مسوولان از وجود توله خرس بی اطلاع بوده اند، قابلیت اثبات آن وجود دارد و عدم نظارت بر وجود آن شگفت انگیز است و اگر از وجود این توله خرس مطلع بوده اند به نظر می رسد تعمدا از پرداختن به آن در جوابیه چشم پوشیده اند. این مساله توسط خبرنگار دیده بان راستی آزمایی شده و با نهایت تاسف اعلام می گردد این توله خرس به باغ وحش بابلسر فروخته شده و در این مکان در حال آموزش برای شکلک در آوردن در سیرک است. در واقع یک نمونه سالم قابل بازگشت به طبیعت گیلان، سر از سیرک مازندرانی در خواهد آورد که توجیهی بر آن متصور نیست.

۵- از شرایط نگهداری حیوانات زنده و تاکسیدرمی شده در این مجموعه، تعداد قابل توجه، کافی و البته قابل استناد عکس موجود است. نگهداری توله خرس در قفس کوچک صرفا یکی از موارد مورد شکایت مکرر بازدید کنندگان بوده است. به عنوان مثال بر اساس ضوابط به هر نمونه تاکسیدرمی شده باید پروانه ای که شاخصه قانونی بودن شکار، مشخصات تاکسیدرمیستِ دارای مجوز و مشخصات شکارگر الصاق گردد. با این حال نمایش پستانداران تاکسیدرمی شده در ملاء عام (بجز در موزه ها و مراکز علمی و مجاز مشابه) نیاز به مجوزهای خاص دیگر دارد در حالی که این گونه های خاص در این مجموعه که شرایط موزه حیات وحش را دارا نیست بدون هرگونه مشخصات به نمایش در آمده و پس از شکایات متعدد مردمی در گوشه ای دور از دید عموم قرار داده شده اند.

Animal-Rights-Watch-ARW-6406

۶- با توجه به متن جوابیه فوق و تاکید چند باره مسوولان استان بر هزینه ای که توسط مالک این مجموعه به صورت داوطلبانه انجام شده به نظر می رسد تامین شرایط بهتر و قفس بیش از ۲۰ متری در مکانی کم تماس تر با بشر برای این اداره کل مقدور نبوده که ماحصل آن نگهداری امانی یک گونه بسیار ارزشمند بومی در قفس ۲۰ متری برای نمایش آن هم با بلیط فروشی است. جالب اینجاست که مالک این مجموعه در مصاحبه ای که به تکذیب وجود توله خرس پرداخته، دلیل باقی ماندن این خرس را عدم توانایی شکار در طبیعت عنوان کرده، حال آنکه بیش از ۹۰ درصد رژیم غذایی خرس قهوه ای را گیاهان و باقی را حشرات و در موارد معدود مردار تشکیل می دهد و عملا زندگی خرس قهوه ای به شکار بستگی ندارد! چنین اظهار نظرهایی که ظاهرا با بی اطلاعی خبرنگار مربوطه نیز همراه بوده و از صافی یک سایت خبری تحلیلی زیست محیطی هم گذر کرده، نشان دهنده میزان اشراف فرد منتخب این اداره کل به احیای خرس قهوه ای و تیمار آن است.

Animal-Rights-Watch-ARW-6403

۷- طبق آخرین اخبار پس از انتشار این گزارش تعداد زیادی تابلوی جدید در این مجموعه نصب شده که هرگونه عکسبرداری و فیلمبرداری را ممنوع کرده است. نصب این تابلو خود گویای بسیاری از مسایل پیدا و پنهان می باشد و البته با دعوت حضرات از خبرنگاران در تناقض قرار دارد.

در پایان لازم به ذکر است آنچه به دیده مسوولان استان با جمله کلیشه ای «شائبه بوجود آمده توسط برخی از افراد با مقاصد نامعلوم» توصیف شده، حقیقت تلخی است که با قصد اصلاح شرایط اسف بار حاکم بر این مجموعه توسط پایگاه خبری دیده بان حقوق حیوانات منتشر شده است. تا پیش از انتشار این گزارش، شرایط نگهداری حیوانات در این مجموعه توسط افراد مختلف مکررا مورد تذکر قرار گرفته و منتج به برخوردهای نامناسب شده بود.

با توجه به اینکه احیای یک حیوان متعلق به حیات وحش با نمایش آن در مکان عمومی و برخورد نزدیک و دایمی با انواع بازدید کنندگان که برای حیات وحش استرس و فشار شدیدی را در بر دارد مورد تایید هیچ یک از مراجع بین المللی بازپروری حیوانات نیست، نمایش خرس قهوه ای در شرایط فوق الاشاره به مدت بیش از ۳ سال، باعث حذف قطعی این حیوان از طبیعت شده و متاسفانه برای این خرس هیچ گونه شانس بقا در طبیعت متصور نخواهد بود؛ به عبارتی این حیوان باید تا پایان عمر در اسارت باقی بماند و واژه احیا در این رابطه کاربردی نخواهد داشت. خرسی که از دست بازدیدکنندگان بدون ممانعت مسوولان مجموعه پفک و کلوچه می خورد، در صورت رهاسازی قطعا برای دام و رمه جوامع محلی و نتیجتا برای خود خطر جانی ایجاد خواهد کرد.

دیده بان حقوق حیوانات برای کمک به بهتر شدن شرایط نگهداری این خرس در شرایط نیمه اسارت (و نه قفس ۲۰ متری آن هم در ملاء عام!) بر اساس استاندارد روز جهان و در محل مناسب در استان گیلان اعلام آمادگی می کند.

از آنجا که مومن دروغ نمی گوید، تمام موارد فوق الاشاره قابل راستی آزمایی هستند. موارد متعدد دیگری نیز در این زمینه مستندا موجود است که در صورت عدم اصلاح شرایط فعلی و بر اساس رسالت رسانه ای- قانونی این پایگاه خبری منتشر خواهد شد.

تصاویر ذیل مربوط به نگهداری توله خرس در قفس یک متری باغ پرندگان ماهان رشت است. شخصی که پوشش آبی رنگ به سر دارد، در دو عکس، یکی با خرس و قفس یک متری و دیگری با شترمرغ و پس زمینه این باغ حضور دارد. به علاوه تمامی تصاویر ذیل با یک دوربین دیجیتال و در فاصله زمانی ۳ دقیقه به تواتر گرفته شده اند. زمان دقیق عکاسی از روی EXIF عکس ها قابل اثبات و تشخیص بوده و بازه زمانی ثابت می کند تمامی این تصاویر متعلق به یک زمان و یک مکان هستند. اصل تصاویر و اسناد لازم و کافی در تحریریه دیده بان محفوظ خواهد بود.

http://static.arw.ir/wp-content/uploads/2013/07/Animal-Rights-Watch-ARW-6309.jpg

Animal-Rights-Watch-ARW-6409

Animal-Rights-Watch-ARW-6410

Animal-Rights-Watch-ARW-6411

Animal-Rights-Watch-ARW-6412

Animal-Rights-Watch-ARW-6413

Animal-Rights-Watch-ARW-6414

Animal-Rights-Watch-ARW-6415

Animal-Rights-Watch-ARW-6416

__________________________

اسارت خرس قهوه ای در قفس یک متری؛ شرایط رقت بار نگهداری پستانداران در باغ پرندگان ماهان رشت/ تصویری

۴ Comments

  1. رضا جلالی می‌گه:

    واقعا شرم آوره .
    عملکرد مالک این باغ غیر اخلاقی و بیرحمانه است اما دفاع از این رفتار شنیع نهایت […] است .

  2. سعید شوکتی می‌گه:

    ولعنت الله علی قوم الظالمین

  3. no name می‌گه:

    […] برو خجالت بکش و دفاع بی خودی نکن.
    من خودم هر دو تا خرسارو تو باغ آقای ماهرو دیدم، دیگه چرا انکار میکنی؟؟؟ مقصود و منظورت چیه؟؟؟

  4. mohammad می‌گه:

    من خودم تو باغ پرندگان رشت این خرسو دیدم از بس استرس داشت بدون وقفه از این طرف قفس به اون طرف میرفت البته خرس بالغ بود یک توله خرس هم تو محیط باز زنجیر شده بود و مدام یک لاستیک کهنه سواری رو گاز میزد و خیلی وقتا وسط لاستیک به طرز ترحم انگیزی گیر میکرد واقعاً دیدن حیوانات مظلوم در شرایط ذکر شده آزار دهنده بود .اگه حیوان در شرایط خوب و نرمال نگهداشته بشه تماشای اونها خیلی لذتبخشه ولی در باغ پرندگان رشت همچین حسی به بازدید کننده القا نمیشد

Leave a Reply


© ۱۴۰۲ دیده بان حقوق حیوانات – ایران · Subscribe: RSS Twitter · Animal Rights Watch - IRAN