دیده بان حقوق حیوانات: «دوستی خاله خرسه» به شهرداری تهران رسید! شهرداری تهران بنا دارد در اقدامی نمایشی همزمان با عید غدیر صدها بلبل خرما را در تهران رها کند؛ اقدامی که با توجه به جزییات آن نه تنها «رهاسازی» نخواهد بود، بلکه صرف به «پرتاب کردن» حیوانات به طبیعت شبیه است. دیده بان حقوق حیوانات به محض اطلاع از ماجرا جهت جلوگیری از آن مراتب را کتبا به مسوولان مربوطه گزارش داده است.
این اقدام شهرداری که بدون شک اقدامی است نمایشی از چند جهت نه تنها مفید نیست، که می تواند مضر نیز محسوب شود.
رهاسازی جانوران به خصوص پرندگان، فرایندی پیچیده و تخصصی است که نیازمند دانش و مهارت کافی و البته داشتن امکانات کافی است. به نظر می رسد ایده رهاسازی بلبل های خرما توسط شهرداری هیچ یک از اصول رهاسازی صحیح را شامل نمی شود.
نخست اینکه شهرداری اقدام به خرید 300 بلبل کرده و قرار است در صورت کمبود، پرندگان دیگری نیز خریداری کند! شکی نیست که این اقدام به قاچاق این گونه ها کمک خواهد کرد و قاچاقچیان را ترغیب به سودجویی بیشتر خواهد کرد.
دوم، مشخص نیست پرندگان خریداری شده از قاچاقچیان از طبیعت دزدیده شده اند یا زاده اسارت هستند. در صورتی که زاده اسارت باشند، رهاسازی آنها فرایند بسیار پیچیده ای خواهد داشت و در صورت پرتاب شدن به طبیعت از توان بقای بالایی برخوردار نیستند.
سوم، گونه اتخاب شده گونه مهاجم شهر تهران است که 15 سال قبل به صورت قفسی به تهران آورده شده و بومی تهران محسوب نمی شود. بیم آن می رود که این اقدام غلط نه تنها باعث آموزش صحیح نشود، بلکه بدآموزی عمیقی نیز داشته باشد.
چهارم، حیوانات قبل از رهاسازی نیازمند توانبخشی مناسب، بررسی سلامت و تشخیص دقیق گونه هستند. با توجه به نزدیک بودن عید غدیر، تامین این پیش نیازها تا این تاریخ محال است و رها کردن حیوان ناقبل بیماری، نه تنها برای خود پرنده با ریسک بالایی همراه است، بلکه برای جمعیت آن و سایر گونه ها نیز خطر سرایت بیماری را به همراه دارد.
پنجم، زمان و مکان رهاسازی است که با توجه به شرایط محیطی نیازمند برنامه ریزی دقیق است تا در بهترین زمان از سال و شبانه روز رهاسازی انجام شود. رهاسازی نمایشی در فرهنگسرا صرفا برای نمایش و تبلیغات و تهیه گزارش تصویری انجام خواهد شد که با اصول رهاسازی منافات دارد.
به نظر می رسد بهتر است مسوولان شهرداری به جای اقدامات نمایشی و بی تاثیری چون نصب لانه های پرنده نمایشی و رهاسازی خطرساز پرندگان و کمک به قاچاق و صید پرنده ها و البته هدر دادن بودجه عمومی، به شرایط بازار پرندگان خلیج فارس رسیدگی کنند که سال ها قبل با نیت اصلاح شرایط فروش حیوانات ایده پردازی کردند اما به جای حل مشکل، منبع عظیمی برای قاچاق حیات وحش ساختند!
لازم به ذکر است که دیده بان حقوق حیوانات دو سال گذشته درخواستی برای شکل گیری «کمپین رهاسازی پرندگان قفسی» به مسوولان سازمان ارایه کرده بود که هدف آن آگاهی رسانی به دارندگان پرندگان وحشی به عنوان پرنده قفسی بود و تحوئیل و رهاسازی اصولی آنها در صورت امکان. این کمپین به دلیل وجود احتمال بدآموزی برای عامه تا بهار 1394 به تاخیر افتاد تا آگاهی رسانی صحیح میسر شود.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.