گران ترین قهوه دنیا به قیمت شکنجه حیوان

Animal-Rights-Watch-ARW-6082

دیده بان حقوق حیوانات: گران ترین قهوه دنیا به کاپی لواک موسوم است و از مدفوع نوعی گربه اندونزیایی به‌نام لواک به‌دست می‌آید. اما علاقمندان به این قهوه اگر در جریان جزئیات فرایند تهیه آن قرار گیرند٬ احتمالا دیگر تمایلی به نوشیدن این قهوه لوکس نخواهند داشت. مدافعان حقوق حیوانات به شواهدی دست یافته‌اند که نشان می‌دهد این گربه‌ها در شرایطی سخت٬ به خوردن و دفع میوه درخت قهوه وادار می‌شوند.
این نوع قهوه عمدتا در اندونزی تهیه می‌شود و از مدفوع حیوانی شبیه به گربه که در آسیای جنوب شرقی زندگی می‌کند به‌دست می‌آید. به‌طور طبیعی این حیوان در مزارع قهوه می‌چرخد و از بهترین میوه‌های درخت قهوه تغذیه می‌کند. می‌گویند در معده گربه آنزیم‌هایی ترشح می‌شود و فعل و انفعالی بر روی دانه قهوه صورت می‌گیرد که طعمی خاص و استثنایی به قهوه می‌بخشد. بعد که حیوان اجابت مزاج کرد٬ کارگران مدفوعات را از مزرعه جمع‌آوری کرده و باقی مراحل شست‌وشو و خشک کردن آن را انجام می‌دهند.

محبوبیت جهانی کاپی لواک به سال ۲۰۰۷ بازمی‌گردد؛ زمانی‌که در سکانسی از فیلم The Bucket List با بازی جک نیکلسون و مورگان فری‌من٬ به فرایند تهیه این قهوه اشاره‌ای مستقیم می‌شود. در آن سال قیمت هر پوند کاپی‌ لواک در بازارهای جهانی به ۲۳۰ دلار می‌رسد. در سال‌های بعد این قیمت به ۶۰۰ دلار هم می‌رسد.

به گزارش آیکافی طولی نمی‌کشد که قهوه به‌دست آمده از مدفوع این حیوان نازنین مرزهای اندونزی را درمی‌نوردد و سر از کافه‌ها و کافی‌شاپ‌های آمریکا و اروپا در می‌آورد. سال گذشته کافی‌شاپی در لندن هر فنجان کاپی‌لواک را با قیمت ۷۰ پوند به مشتریان عرضه می‌کرد. در مالزی برای یک فنجان از این قهوه چیزی حدود ۱۶ دلار باید پرداخت کنید.

اما تقاضای جهانی برای این قهوه و قیمت نهایی بالای آن در کنار منحصر‌به‌فرد بودنش٬ باعث شده که فرایند تولید آن از شیوه‌ای اصیل و طبیعی به روشی غیرانسانی بدل شود. قهوه‌کاران اندونزیایی به‌سودای سود بیشتر و زحمت کمتر٬ حیوان زبان‌بسته را به انواع شکنجه‌ها گرفتار می‌کنند.

قضیه بسیار ساده است؛ طبیعتا جمع‌آوری مدفوع حیوان از قفس بسیار ساده‌تر است تا از میان مزارع و درختان قهوه. پس مزرعه‌داران این حیوانات را در قفس‌های جداجدا نگه می‌دارند و روزانه جیره میوه درخت قهوه‌شان را در قفس در اختیارشان قرار می‌دهند و عصر به عصر مدفوعات را جمع می‌کنند. روزنامه گاردین به‌تازگی از یکی از این مزارع در شهر مدان استان سوماترای اندونزی بازدید کرده است؛ جایی که گربه‌ای ماده در قفسی تنگ در انتهای مزرعه محبوس بوده و دو توله‌اش هرکدام در قفس‌هایی دیگر دور از مادرشان نگه‌داری می‌شده‌اند. گاردین در این مزرعه ۲۰ قفس پنهان‌شده دیگر پیدا می‌کند.

گروه‌های مدافع حقوق حیوانات می‌گویند گربه‌های اندونزی برای تولید کاپی لواک تحت شکنجه قرار می‌گیرند.

اما پیش از آن‌که اولیور میلمان ستون‌نویس گاردین هفته پیش این مقاله را از مدان اندونزی مخابره کند٬ من در سفری که سال گذشته درست به همین شهر داشتم٬ به عینه با چنین قفس‌هایی در یکی دو مزرعه قهوه مواجه شدم.

همان‌وقت در سفرنامه‌ قهوه در اندونزی نوشتم:

در چند سفری که به مزارع کاپی‌لواک-خیز آسیای جنوب شرقی داشته‌ام،‌ گربه‌های بی‌نوای در بند قفس را دیده‌ام که گوشه قفس کز کرده‌اند و نای حرکت ندارند. این هم برای خودش روشی‌ست: گربه‌ها را در قفس محبوس می‌کنند و برگ‌های درخت قهوه را جلوی حیوان می‌اندازند. آگاهان می‌گویند کاپی‌لواکی که به طریقه طبیعی و با گردش آزاد حیوان در مزرعه به‌دست نیامده باشد، از درجه اعتبار ساقط است. کارگران قهوه پیش از این در پاسخ به پرسش من درباره علت حبس حیوان در قفس می‌گفتند که این‌ها تنها برای نمونه است صرفا جهت حض بصری توریست‌ها؛ کاپی‌لواک‌های ما اوریجینال است. اما خانم متصدی یک کارگاه کوچک فرآوری قهوه در همین سفر مدان آب پاکی را روی دستم ریخت و گفت اصلا همین‌طوری بهتر است؛ به‌خاطر این‌که حیوان که نمی‌فهمد، حیوان است،‌ ممکن است از دانه‌های قهوه‌ی فاسد شده تغذیه کند. به همین خاطر ما خوب‌هایش را برایش سوا می‌کنیم و در اختیارش قرار می‌دهیم.

حالا سر و صدای انجمن‌های دفاع از حقوق حیوانات درآمده که تعداد چنین مزارعی در کشورهای قهوه‌خیز و معمولا فقیر ِ آسیای جنوب شرقی رو به‌فزونی‌ست. هزاران هزارن گربه زبان‌بسته دور از محل طبیعی زندگی خود در قفس‌هایی کوچک حبس می‌شوند تا کیلومترها آن‌طرف‌تر فنجانی قهوه پر و خالی شود. نگرانی دیگر این فعالان٬ استفاده از گونه‌های دیگری از همین خانواده گربه زباد است که در معرض انقراض قرار دارند. گاردین گزارش می‌دهد که برای تهیه کاپی لواک گاه از حیوانی با نام binturong استفاده می‌شود که بنا بر طبقه‌بندی اتحادیه بین‌المللی حفاظت از محیط‌زیست٬ جزو گونه‌های در خطر به‌حساب می‌آید.

می‌گویند آنزیم‌های اسید معده این گونه‌های حیوانی موجب به‌دست دادن دانه‌های قهوه‌‌ای می‌شود که بعد از شسته‌شدن و بو دادن٬ طعمی ملایم و کاراملی به‌خود می‌گیرد.

کریس شپرد مدیر یک سازمان غیردولتی مدافع حقوق حیوانات در جنوب شرق آسیا می‌گوید: “این حیوانات در شرایط بسیار ناگواری به‌سر می‌برند. نرخ مرگ‌ومیر در میان گونه‌هایی از گربه زباد در حال افزایش است و بعضی در معرض خطر انقراض قرار دارند. شرایط دارد از کنترل خارج می‌شود٬‌ در حالی‌که آگاهی عمومی کافی نسبت به این مساله وجود ندارد. مردم باید بدانند که این قهوه چطور تهیه می‌شود. باید بدانند ده‌ها هزار گربه محبوس در قفس نگه‌داری می‌شوند تا این قهوه درست شود. آن‌ها مسلما اگر این را بدانند٬ دیگر تمایلی به نوشیدن آن قهوه نخواهند داشت.”

سوای از این‌ها٬ طعم این قهوه آن‌طورها هم که می‌گویند٬ چندان آش دهن‌سوزی نیست. در همان سفرنامه آورده بودم:

به نظر می‌رسد دلیل اصلی گران‌ بودن این نوع قهوه بیش از آن‌که به طعم و کیفیت آن ربط داشته باشد،‌ به شیوه خاص و منحصربه‌فرد تهیه‌اش برمی‌گردد. سوای از این،‌ مسائل تبلیغاتی را هم نباید فراموش کرد؛‌ به‌هر حال آدم‌هایی که بوگاتی سوار می‌شوند قهوه‌ای که می‌نوشند باید یک فرقی با قهوه بقیه داشته باشد؛ وگرنه که ما که بارها امتحان کرده‌ایم، چندان تفاوتی با دیگر قهوه‌های تک-گونه (Single Origin) احساس نکرده‌ایم.

دیدگاه‌ها

8 پاسخ به “گران ترین قهوه دنیا به قیمت شکنجه حیوان”

  1. قهوه قجری نیم‌رخ

    نیکو مقاله ای بود

    خواندیم و پسندیدیم

    ولی این گوشتخوار گربه نیست بلکه از خانواده سیوت(Civet) می باشد که در جنوب شرقی آسیا از جنوب چین و هندوچین تا نورستان افغانستان و جنوب صحرای آفریقا و در یمن و عمان و حنوب اسپانیا و فرانسه گونه های متعددی از ان وجود دارند.

    به دلیل مواد معطری که از غدد اطراف مخرج آن استخراج شده و همچون عنبر در عطرسازی کاربرد دارد به آن گربه زباد هم می گویند.

    ای به قربان سروروی همه تان

    گزارش هایی چون حطر دورگه شدن قرقاول بومی تالشی با قرقاول های خارجی مثل طلایی و نقره ای و طوقدار بسیار عالی بود.

    ولی عزیزان

    لذیذان

    این حیوون گربه نیست

    فعلا شب بخیر

    1. سپیده آسمانی نیم‌رخ

      گربه یا قرقاول
      قرض از این مطلب حقارت انسان برای بقا بود

      1. قهوه قجری نیم‌رخ

        سپیده آسامی عزیزتر از جان،

        به شاخ سبیل مرمرالملوک قسم(آخر بانوان اندرون مبارکه با سرمه سبیل می کشند!).

        به زود خوراندن میوه قهوه به سیوت نخلی و معرفی قرقاول بیگانه به دلیل خود خواهی انسان دو پا می باشد و فکر نمی کنیم به حقارت بشر برای ادامه بقا ارتباطی داشته باشد.

        انسان هم مانند هر موجود مهره دار و بی مهره دیگر بطور طبیعی برای ادامه بقا و پایدار ساختن نسل خود بر محیط زیست پیرامونش تاثیر می گذارد.

        صحبت از اشرف مخلوقات و به اصطلاح حق شش دانگ بشر برای استفاده از کل کره ارض نمی کنم ولی در هر حال انسان هم مانند هر جاندار دیگر محق به زیستن بر کره زمین است.

        شرمنده بحث به دراز کشید، […]
        حالا ببینیم در ممالک محروثه سال 1392 هنوز بانوان محترمه با سرمه سبیل می گذارند؟

        1. سپیده آسمانی نیم‌رخ

          از جواب تون کلی خندیدم و واسه این لبخند دعا کردیم که حداقل افرادی مثل شما هنوز دل دوستانشون رو شاد میکنند.
          در مورد حق بشر هم به نظر شما بشر بیش از حد و ظرفیت خودش به محیط زیست دست درازی نکرده؟
          تخریب جنگل ها و جاده سازی
          خشک کردن دریاچه ها به بهانه آبیاری
          دست درازی به حیات وحش به بهانه ساخت ظروف عجیب غریب و لباس های عجیب تر
          انسان دیگه خیلی از حد خودش گذشته
          ما هم قهوه دوست داریم و لذت قهوه های خوش طعم رو با چیزی عوض نمیکنیم.ولی اسیر کردن حیوانات به بهانه لذت(اونم لذتی که به شکم مربوط باشه)بدترین خودخواهیه
          هیچ موجودی باعث انقراض موجود دیگه ای نشده به جز انسان…
          از وقتی پا به کره زمین گذاشته هر سال تعدادی موجود رو به انقراض و نابودی نسل کشونده
          انسان حتی به خودش هم رحم نمیکنه و با این شرایط پیشروی در محیط زیست و تخریب زمین و هوا داره نسل خودش رو هم منقرض میکنه…
          راستی در سال 92 بانوان با سرمه برای آقایون سبیل و ابرو میذارن!!!!

          1. قهوه قجری نیم‌رخ

            سپیده آسمانی عزیز

            هرچند وجود مبارک ما و شما در چندین مورد با هم اختلاف نظر داریم ولی این دلیل نمی شود که درکل یکدیگر را نفی فرماییم.

            روزی در تنگه بسفر دو کشتی باری به دلیل مه بهم برخوردند و همه یک جدال بزرگ را تصور کردند ولی دو ناخدا مشغول گفتگوی دوستانه شدند و یکی از آنها گفت:

            کشتی های ما بهم خورده ما دو نفر که بهم نخوردیم.

            حالا در مثل آبدارچی باشی برای ما بساط کباب آهو و تیهو را همراه با رباب و می و مطرب آماده می سازد و در روبرو امر می فرماییم آقاباشی معتمد الحرم برای شما پیتزای سبزیجات(حالا با پنیر و یا بدون پنیر؟!) آماده سازد همراه با چای سبز و دم کرده گل گاو زبان و لیموی عمانی.

            وجود مبارک ما از شنیدن صدای ملکوتی بانو پوران به وجد می آید و سیخ کباب بره را به نیش مبارک می کشیم و شما هم از شنیدن صدای بلبل به وجد می آیید و لقمه ای نان و پنیر و گردو همراه با یک پر پونه و ریحان در دهان می گذارید

  2. ساسان+ نیم‌رخ

    قابل توجه دوستانی که فکر میکنند خارج از مرزهای این مملکت بهشت جانورانه!!!!
    تازه موردی به مراتب بسیار بسیار بدتر در مورد خرس ها در شرق آسیا وجود داره که از دیده بان خواهش میکنم مطلبی هم جهت آگاهی در اینباره منتشر کنند.

  3. رها نیم‌رخ

    لطفا در مورد تهیه ی کبد غاز چرب در فرانسه گزارش بذارید که ببینید در کشور مهد دموکراسی چطور به زور به غازها اونقدر غذا می دن که از چاقی بترکن و بعد کبد چربشون رو با قیمت هنگفت در رستورانها بفروشن.
    به قول صادق هدایت انسان فقط وقتی میتونه دست از کشتن هم نوعش برداره که دست از خوردن جانوران بکشه.

  4. قهوه قجری نیم‌رخ

    چون از این مقاله بسیار لذت بردیم امر فرمودیم که قهوه چی باشی ما درباره این جانور و قهوه استخراجی چیزیکی پیدا کند تا شما هم حالش رو ببرید:

    کوپی لواک
    از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

    مدفوع حیوان مذکور که حاوی قسمت‌های هضم نشده دانه‌های قهوه است. شرق جاوه

    کوپی لواک (به انگلیسی: Kopi Luwak)‏ نوعی قهوه است که از دانه‌های قهوه موجود در مدفوع حیوانی از رده راسویان به نام گربه زباد (به انگلیسی: Civet)‏ تهیه می‌شود. این حیوان پس از خوردن دانه‌های قهوه، هسته آن را دفع می‌کند که از آن برای تهیه این نوع قهوه استفاده می‌شود. این قهوه گرانترین قهوه دنیا است.

    لواک حیوانی باهوش و خوش سلیقه است که علاقه‌ی زیادی به میوه‌ی قهوه دارد. این حیوان به طور طبیعی، تنها بهترین، درشت‌ترین و رسیده‌ترین میوه‌های قهوه را برای پذیرایی از خود انتخاب می‌کند. سیستم گوارشی لوواک به گونه‌ای است که بخش گوشتی میوه را هضم کرده و دانه‌های قهوه را پس از قدری تغییر در ساختار پروتئینی آن‌ها، سالم و دست نخورده به شکل مدفوع دفع می‌کند. در مناطق زیادی از اندونزی که زیر کشت قهوه قرار دارد، به ویژه در سوماترا، جاوه و بالی، لوواک‌ها چه به صورت وحشی و چه به صورت دست‌آموز، در کشت‌زارهای بزرگ قهوه می‌گردند و بهترین و سالم‌ترین میوه‌ها را برای خوردن انتخاب می‌کنند. پس از این، نوبت به کارگران مزرعه می‌رسد که دنبال دانه‌های دفع‌شده‌ی قهوه بگردند. این دانه‌ها پس از شستشو، با حرارت بالا بو داده می‌شوند و به گران‌ترین و یکی از کم‌یاب‌ترین قهوه‌های دنیا تبدیل می‌گردند.

دیدگاهتان را بنویسید