دیده بان حقوق حیوانات: با توجه به حجم سفرهای نوروزی هموطنان و جهت آگاهی رسانی عمومی و ترویج سفرهای مسوولانه در قبال حیات وحش و محیط زیست، کانون دیده بان حقوق حیوانات با همکاری شرکت «نیوشانیک» در ۶۰ نقطه کشور اقدام به توزیع بروشورهای آگاهی دهنده می کند. همزمان با این آگاهی رسانی عام، دو کمپین پیش بینی شده برای سال ۱۳۹۴، «تصادف با حیوانات، نه!» و «قاچاق حیات وحش، نه!» اعلام موجودیت کرده و فعالیت خود را آغاز خواهند کرد.
بنا به خواسته کانون دیده بان حقوق حیوانات از مسافران نوروزی، برای اجرای سفر مسوولانه در قبال حیات وحش باید مسایلی را مد نظر قرار دهیم.
در سفر از چه چیز حذر کنیم؟
از خریدن سوغاتی هایی که در آنها از اعضای بدن حیوانات استفاده شده خودداری کنیم.
محصولات ساخته شده از عاج فیل، استخوان حیوانات وحشی، صدف، لاکِ لاک پشت، اجزای بدن خزندگان و حیوانات تاکسیدرمی شده همگی باعث وارد شدن صدمات جدی به حیات وحش و تنوع زیستی می شوند. متاسفانه هنوز هم در استان های شمالی پرنده های تاکسیدرمی شده و صنایع دستی ساخته شده از صدف به تعداد زیاد تحت عنوان سوغاتی فروخته می شوند که باید از خرید آنها خودداری کرد. در جنوب کشور نیز ماهی ها، کوسه ها، لاک پشت ها و انواع زیتمندان دریایی یا قطعات آنها به صورت تاکسیدرمی شده یا سایر اشکال به عنوان سوغاتی فروخته می شوند که مشمول همین توصیه هستند. خاتم کاری های حاوی عاج فیل نیز از این قاعده مستثنی نیستند. سود رساندن به این مشاغل، ضامن بقای آنها و صدمات دایمی به تنوع زیستی است. پایان بخشیدن به قاچاق حیات وحش نیازمند آگاهی و هوشیاری همگانی است.
از خوردن غذاهای محلی طبخ شده با گوشت حیات وحش خودداری کنیم.
در بسیاری از شهرهای توریست پذیر، رستوران هایی هستند که سود خود را در کشتار حیات وحش و فروش گوشت یا غذای طبخ شده با آن ها می جویند. این قضیه به ویژه در رستوران های استان های شمالی باید مورد توجه قرار گیرد. سود رساندن به این رستوران ها، به مفهوم بقای آنها و صدمات دایمی به تنوع زیستی است.
باید ها و نباید های سفر جاده ای/ ریلی
از تصادف با حیوانات پیشگیری کنیم
در صورت عبور از مناطق حفاظت شده و زیستگاه حیات وحش، بیش از هر زمان دیگر احتیاط کنیم. در صورت مشاهده تابلوی محل عبور حیوانات وحشی و یا مشاهده حیواناتی که در حاشیه یا میان جاده ها هستند، با رعایت ضوابط رانندگی در جاده ها، از سرعت خودرو کاسته و از برخورد با حیوانات جلوگیری کنیم.
از تغذیه حیوانات خودداری کنیم
لازم است از تغذیه حیات وحش حتی با نیت خیر و از روی وش قلبی پرهیز کنیم. حیوانات رژیم غذایی خاص خود را دارند و ته مانده غذای ما برای آنها مضر است. افزون بر این تلاش برای نزدیک کردن آنها به انسان، موجب کم شدن ترس آنها از بشر و افزایش احتمال شکار و صدمه دیدنشان به دست افراد سودجو می شود.
در اطراف جاده ها زباله نریزیم
ریختن زباله در نزدیکی جاده ها، علاوه بر مضرات متعدد تغذیه دستی حیوانات، موجب جذب آنها به حاشیه جاده ها شده و باعث افزایش تلفات جاده ای وحوش می شود. برای پیشگیری از تلفات حیات وحش و صدمات احتمالی به همنوعان خود، از ریختن زباله و مواد غذایی در حاشیه جاده ها خودداری کنیم.
در صورت مشاهده حیوانات چه کنیم؟
با توجه به آغاز فصل زادآوری حیوانات و فصل رویش، در سفرها و توقف های بین راهی احتمال رویت حیوانات، لانه، تخم، جوجه و بچه های آنها زیاد است. در صورت مشاهده حیوانات لازم است:
از غذا دادن به آنها خودداری کنیم
بشر بزرگ ترین دشمن حیوانات است. با تغذیه حیوانات از روی خوش قلبی و علاقه، ترس آنها از بشر را از آنها گرفته و جان آنها را به خطر می اندازیم. به علاوه مواد غذایی مورد استفاده ما برای حیوانات به خصوص برای نوزادان حیوانات مضر است.
با حیوانات فاصله داشته باشیم
نزدیک شدن به حیوانات از روی علاقه و کنجکاوی، به خصوص در فصل زایش منجر به صدمات مرگ آوری به نوزادان می شود. به علاوه خوی طبیعی حیوانات در دفاع از فرزندان ناتوان ممکن است منجر به ترس شدید یا درگیری آنها با بشر گردد که هر دو شکل به ضرر حیات وحش خواهد بود. در صورت مشاهده وحوش، از آنها فاصله بگیریم.
به حیوانات استرس وارد نکنیم و آنها را نترسانیم
با توجه به اینکه بسیاری از حیوانات در این فصل بچه نوزاد دارند یا آماده زادآوری می شوند، تلاش نیم آنها را نترسانیم و به آنها استرس وارد نکنیم. حیوانات به خصوص در سنین پایین بسیار حساسند.
بچه ها، تخم و جوجه حیوانات را لمس نکنیم
لمس نوزادان، جوجه ها و تخم حیوانات منجر به صدمات جسمی می شود. در اغلب موارد نیزما انسان ها به اشتباه فکر می کنیم حیوانی نیازمند کمک است و با خوش قلبی و با نیت کمک، رفتاری می کنیم که حیوان از زندگی طبیعی باز می ماند. بچه بسیاری از حیوانات قبل از استقلال کامل، روی زمین یا شاخه درختان تجربه کسب می کنند. باید بدانیم در این حین والدین مراقب آنها هستند ولی از چشم ما پنهانند. ندیدن اولیا به مفهوم یتیم بودن حیوان نیست. در صورت مشاهده این شرایط، حیوان را به حال خود رها کرده و دور شوید.
زباله را به خانه برگردانیم
زباله های ما، منابع غذایی خطرناکی برای حیوانات هستند. آنها را به خانه برگردانیم.
و در نهایت:
از لمس حیوانات مرده در طبیعت پرهیز کنیم.
حیوانات مرده منبع آلودگی های احتمالی مضر برای بشر هستند و قانون طبیعت بهترین گزینه برای امحای آنهاست. از لمس حیوانات مرده خودداری کنیم.
ماهی قرمز را در طبیعت رها نکنیم.
ماهی قرمز زیستگاه طبیعی ندارد و در صورت رهاسازی، شرایط را به تفع خود تغییر می دهد. با رهاسازی ماهی قرمز حیوانات بومی اکوسیستم های آبی را به خطر خواهیم انداخت.
سمندر، مار، لاک پشت و حیوانات وحشی را برای نگهداری در منزل نخریم.
حیات وحش حتی زیباترین آنها مناسب نگهداری در منزل نیستند و در جوار بشر سختی می کشند. به ویژه گونه هایی مانند سمندر، صرفا به علت خرید و فروش قاچاق با خطر انقراض مواجه شده اند. در صورت مشاهده خرید و فروش آنها مسوولان را در جریان قرار دهیم.
سیرک هایی که از حیوانات برای نمایش استفاده می کنند را تحریم کنیم
بدون هرگونه استثنا، استفاده از حیوانات برای نمایش در سیرک ها با حیوان آزاری پیدا و پنهان و حاد همراه است. خرید بلیط این سیرک ها مفهومی جز حمایت از آزار شدید حیوانات ندارد. به یاد داشته باشیم تمام سیرک ها و دلفیناریوم ها و اکثرباغات وحش و باغ های پرندگان محصول استثمار حیوانات هستند.
هرگونه تخلف زیست محیطی، شکار و صید، خرید و فروش حیوان زنده، مرده یا اجزای آن را به ادارات محیط زیست، تلفن ۱۵۴۰ و یا پلیس اطلاع دهیم.
رسیدگی به تخلفات زیست محیطی مسوول خاصی دارد. از برخورد خودسرانه بپرهیزیم و به ادارات محیط زیست اطلاع رسانی کنیم.
با سلام و تبریک سال نو و نیز آرزوی موفقیت برای این تلاش مسئولانه شما.
اگر این توصیه ها که اکثرأ بجا و مناسب هستند , در دو چهارچوب مشخص و در ارتباط با دو کمپین مورد اشاره , دسته بندی و منظم می شدند بهتر و مؤثرتر بود , در این صورت هم از تعدد موضوعات اجتناب شده بود و هم بر ارتباط منطقی توصیه ها با دو کمپین و با مقوله سفر تأکید می شد. مواردی مثل توصیه به رها نکردن ماهیان قرمز در طبیعت و عدم خرید برخی خزندگان و دوزیستان و تحریم سیرک و نیز گزارش تخلفات زیست محیطی , شکار و صیدََ.َو … در این دو دسته بندی قرار نگرفته و انسجام آنها را کم می کند , اینها را میشد در زمان و موقعیت مقتضی یادآور شد. جز اینها اصولأ درخواست تحریم سیرکها و باغ وحشها در کشور ما جای بحث دارد و بنظر میرسد در شرایط فعلی و بدلایل زیر درخواست موجه و قابل قبولی نیست و کمکی نیز به بهبود وضعیت حیات وحش کشور نخواهد کرد:
۱ – درخواست تعطیلی سیرکها و باغ وحشها ابتدا در کشورهای توسعه یافته تر دنیا مطرح شده و طرفدارانی در سایر نقاط جهان یافته است در این کشورها باغ وحشها و سیرکهای بسیار و با ضوابط قانونمند و شرایط مناسب نگهداری حیات وحش وجود دارد در میان شهروندان این قبیل کشورها حضور در این مکانها طی سالیان طولانی بعنوان تفریح و گذران اوقات فراغت نهادینه شده است و یکی از دلایل بوجود آمدن مفاهیم حفاظت از محیط زیست و حیات وحش در معنای امروزی آن همین ارتباط مستمر و شناخت بهتر شهروندان کشورهای مذکور از طبیعت و حیات وحش و موضوعاتی از این دست بوده است در حال حاضر نیز سیرکها و باغ وحشها به تعداد زیاد و شرایط خوب در این کشورها به فعالیت خود ادامه می دهند ضمن اینکه مخالفان می توانند دیدگاههای خود را مطرح کنند. بعلاوه تمایل به بازدید از پارکهای ملی و مناطق ارزشمند طبیعی در این کشورها بطورر گسترده وجود دارد و تقاضا برای گردشگری طبیعی داخلی و خارجی در بین مردم این کشورها بالا است. و رشد و توسعه اقتصادی بهتر این دسته کشورها و سطح بالاتر رفاه شهرواندان آنها عاملی تسهیل کننده در این رابطه است. در کشور ما بدلایل اقتصادی و نیز عدم وجود زیرساخت های لازم و زمینه های اجتماعی و فرهنگی شرایط متفاوت بوده و بسیاری از هموطنان در طول زندگی امکان دارد حتی یکبار موفق به دیدن حیوانی وحشی نشوند , بسیاری از شهرهای بزرگ کشور تابحال باغ وحش نداشته و فقط ممکن است در مواردیی معدود شاهد حضور سیرک در شهر خود بوده باشند و یکی از دلایل عدم شناخت کافی هموطنان از مقوله حفاظت از محیط زیست و حیات وحش همین نبود ارتباط مناسب و ملموس در این زمینه است. با این تفاصیل تقاضای تحریم یا تعطیلی سیرکها و باغ وحش ها که می توانند عاملی برای شناخت اولیه عامه مردم از حیات وحش بویژه برای کودکان و نوجوانان باشد و نیز زمینه اشتغال افرادی را فراهم می کنند که در آینده صاحب تجارب ارزنده ای در شناخت و چگونگی رفتار با حیات وحش خواهند شد , نتیجه مثبتی بدنبال ندارد.
۲ – بنابر اخبار رسانه ها و اذعان کارشناسان در شرایط فعلی تهدید اصلی برای حیات وحش ایران فشار اقتصادی بیش از ظرفیت از طریق گسترش بیرویه فعالیتهای اقتصادی در عرصه های طبیعی و تعارضات مابین کشاورزان و دامداران و سایر بهره برداران و جوامع محلی ,محدود شدن زیستگاهها , وفور اسلحه غیر مجاز و شکار غیرقانونی , خسارات ناشی از سوانح جاده ای و توان اندک ” سازمان حفاظت از محیط زیست ” جهت حل مشکلات و مدیریت امور است , جای خوشحالی است دست اندرکاران محترم دیده بان حقوق حیوانات بدرستی بر نقش سوانح جاده ای انگشت گذاشته اند , امید است به همین ترتیب به اولویتهای دیگر نیز بپردازند. اخیرأ در شهر کرمانشاه که فاقد باغ وحش بوده و متأسفانه سلاح و شکار غیرقانونی و زغال کردن درختان همانند نقاط دیگر کشور مشاهده می شود ظاهرأ با پیگیری شما مجوز برپایی یک سیرک لغو شده و از اجرای آن سریعأ ممانعت شد , آیا این اقدام نتیجه مثبتی در پی داشت و اندکی از مشکلات حیات وحش منطقه را کاهش داد ?
۳ – روشن است همانطور که کارکردهای مثبت آموزشی و تفریحی باغ وحشها و سیرکها و نیز نقش مهم اینگونه مکانها در تکثیر و بقای حیات وحش و نیز اشتغال زدایی آنها را مورد توجه قرار داد , طبعأ مناسب بودن نحوه نگهداری حیات وحش در این مکانها هم حائز اهمیت بوده و بایستی در جهت بهبود این شرایط همواره تلاش کرد که این مهم از طریق نظارت مرجع صلاحیت دار مرتبط و همچنین توسط تلاش و اطلاع رسانی نهادهای علاقمند و مردمی بمانند شما میسر است.
درود بر شما.
بابت نظر شما ممنونیم و توجه شما را به چند نکته جلب می کنیم:
۱- در هیچ بخش این مطلب صحبتی از توصیه به تحریم باغ وحش توسط مسافران نبوده.
۲- فرد یا افرادی که در طول عمرشان احتمال مشاهده حیوان وحشی را ندارند، علی القاعده خطری نیز برای آنها ندارند. در نتیجه به اسارت گرفتن و استثمار حیات وحش برای مشاهده توسط این افراد نیز توجیه عقلایی ندارد. به علاوه باغ وحش بیش از هرگونه آموزشی، مروج اسارت حیات وحش است که این مساله مصداق بدآموزی و خطر برای حیات وحش است.
۳- سیرک ها علاوه بر اینکه مقصد بسیاری از گونه های ارزشمند جهان و کشور هستند که به انحاء مختلف از طبیعت دزدیده شده، شکار شده یا سرقت شده اند، مروج خشونت با حیوانات و بی تربیت کردن (دور کردن از رفتار طبیعی) آنها هستند. تماشای خرسی که از بطری نوشیدنی می نوشد، شیری که از حلقه آتش می پرد و فیلی که بالانس می زند برای یک کودک پاک، نه تنها آموزشی ارزشی به دنبال ندارد، که بسیار بد آموزنده نیز هست و آینده چنین کودکی و خطرات این شکل آموزش برای حیات وحش نیازمند توضیح نیست.
۴- با شرح دو بند بالا، تعطیلی سیرک کرمانشاه، آثار پایدار و دایمی خواهد داشت که محصول آن را در تغییر روش نگرش افراد جامعه به حیات وحش خواهید دید. به علاوه چند حیوان نیز از شرایط دهشتناک نگهداری و نمایش رها شدند که محصول ارزشمند ان، جلب توجه عامه به خصوص افرد بومی به ارزشمند بودن تک تک زیستمندان است. بدون شک چنین مساله ای بازتاب بسیار مفیدی در حفظ حرمت زیستمندان خواهد داشت، چرا که سازمان با توان به قول شما اندکش، اگر توان حفاظت از تمام زیستمندان را نداشته باشد، با چنین اقدامی با صرف کم ترین هزینه به بخش عظیمی از جامعه آموخته است که تنوع زیستی مهم است و سازمانی متولی حفظ آن است و افراد و دلسوزانی پیگیر آن هستند و …. مساله سلاح غیر مجاز و ذغال کردن درختان و مسایل مرتبط بازیستگاه، مانند مسایل فرهنگی به قدری کلان هستند که نمی توان انتظار داشت با فعالیت یک سازمان غیر دولتی کوچک، در کوتاه مدت اصلاح شوند و اصولن اینکه اثر یک اقدام در این حیطه ها بالافاصله دیده شود و قابل اشاره باشد چندان محتمل نیست. در عین حال، در همین مدت و در پی فعالیت کمپین سیرک نه، چند نفر از افرادی که به صورت غیر قانونی مبادرت به شکار می کردند، سووال جالبی مطرح کرده اند که مگر چنین سازمانی که متولی حفاظت از محیط زیست و حیات وحش باشد هم وجود دارد؟! و با این سازمان و ساز و کارش اشنا شده اند.
۵- کارکرد های چهارگانه مورد ادعای اسارتگاه های حیات وحش به کل در جهان مورد سووال قرار دارد و به خصوص احتمال وقوع حتی یکی از این کارکردها در ایران وجود ندارد. به ویژه در بحث تکثیر و بقای حیات وحش، نه تنها وجود باغ وحش هیچ فایده ای برای حفاظت ندارد، بلکه مانند مساله هفته قبل باغ وحش ارم که ادعای بهترین بودن در کشور را دارد، تکثیر منجر به ذبح شدن چندین گوزن اروپایی شده و محصول گوشت آنها با قیمت بالا فروخته شده است! واضح است که وجود هیچ باغ وحشی نه تنها بر حفظ زیستمندان در طبیعت اثر نداشته، بلکه کمکی به حفظ زیستگاه، شکار، سلاح غیر مجاز و ذغال کردن درختان نیز ندارد.
برای اطلاع از حقایق پنهان باغ وحش ها، اینجا را ببینید:
http://arw.ir/?p=51937
http://arw.ir/?p=61903
http://arw.ir/?p=61740
http://arw.ir/?p=59605
http://arw.ir/?p=59136
http://arw.ir/?p=58075
http://arw.ir/?p=57237
http://arw.ir/?p=56556
http://arw.ir/?p=56083
http://arw.ir/?p=55299
http://arw.ir/?p=51094
http://arw.ir/?p=50921
http://arw.ir/?p=48845
http://arw.ir/?p=34069
http://arw.ir/?s=%D8%A8%D8%A7%D8%BA+%D9%88%D8%AD%D8%B4
ممنون
با سلام فکر میکنم در نحوه استفاده از دلفانیومها و باغ وحش نوع برخورد باید بهبود داده بشه نه اینکه کلا این اماکن ممنوعه اعلام بشن
باسپاس
تحریه محترم دیده بان حقوق حیوانات, با تشکر از توجه و پاسخ شما.
قبل از هر چیز باید بر اهمیت نکته ای که بدرستی به آن اشاره کرده اید یعنی توافق بر توجیه عقلانی امور تأکید کرد, که ملاکی منطقی و نتیحه بخش برای گفتگو و تبادل نظر سازنده و نهایتأ توافق جهت پیشبرد امور و فعالیت است. روشن است که خروجی این مسیر همیشه ایده آل و مورد نظر همه نخواهد بود ولی می توان همواره تلاش کرد تا به خواست همگان نزدیکتر گردد. بر این مبنا آنچه مهم است حفظ توافقات و عملی کردن آنهاست , البته میزان رعایت این ملاکها به سطح پیشرفت شاخصهای اقتصادی, اجتماعی, فرهنگی و رشد مدنیت در هر کشور بستگی دارد, این راهی کم هزینه و مدنی برای روبرو شدن با مشکلات و چالشهای پیش رو است
با این مقدمه به موارد مطروحه در پاسخ شما می پردازم :
۱ – در مورد نخست حق با شماست ” تحریم سیرکهایی که از حیوانات برای نمایش استفاده می کنند ” را خواستار شده بودیدَ اشتباه از جانب من بوده و پوزش می خواهم .
۲ – ممکن است فردی بعلت نبود باغ وحش یا پارک حیات وحش و مشابه اینها در طول عمر موفق بدیدن حیوانی وحشی در این مکانها نشده و بدرستی برای آنها خطری نداشته باشد اما برخورد این قبیل اشخاص در طول زندگی با حیوانات وحشی منتفی نیست, طبیعی است شناخت مناسب در این مواقع موجب برخورد درست مردم هم در جهت حفظ سلامتی و جان خود و هم مانع آسیب رسانیدن بی جهت به جانداران خواهد شد.
۳ – می دانیم عدم وجود امکانات تفریحی در استانهای کمتر توسعه یافته کشور نظیر استان کرمانشاه علاوه بر مشکلات عمومی کشور در دهه های گذشته, بعلت موقعیت مرزی و تماس مستقیم با شرایط جنگی و وجود مشکلات اضافی متعدد ناشی از آن بوده است و به همین ترتیب آگاهی و دانش حفاظت از محیط زیست در اینگونه استانهای کشور وضعیت مناسبی ندارد و نیز میزان برخی معضلات اجتماعی مثل بیکاری و اعتیاد بالاتر است بنابراین حداقل با شرایط فعلی استانهایی نظیر کرمانشاه بعلت کارکرد تفریحی سیرکها و اثر آن در کاهش رفتارهای پر خطر اجتماعی و همچنین بدلیل کارکرد اقتصادی که این هر دو بر محیط زیست تأثیر گذارند , تحریم یا تعطیل سیرکهای داخلی لااقل آنها که قبلأ مجوز فعالیت گرفته اند و نیز جلوگیری از فعالیت سیرکهای خارجی که قانونأ وارد کشور می شوند منطقی و عقلانی نیست.
۴ – اطلاع دقیق ندارم که آیا فعالیت سیرکها در کشور منع قانونی دارد یا خیر? اگر ممنوع است طبعأ به مقاماتی که اجازه برپایی سیرک را در کرمانشاه نداده اند نمی توان ایرادی وارد کرد و فقط در مورد مفید بودن این قانون در وضعیت حیات وحش و یا لزوم تلاش جهت تغییر آن از روشهای مدنی و قانونی می توان گفتگو کرد, در غیر این صورت اقدامی سلیقه ای و غیرقانونی و نقض حقوق مسلم صاحبان آن بوده و پیگیری و حمایت از اینکار نیز موجه و درست نبوده است . شهروندی که خواستار رعایت موازین اخلاقی و انسانی در باره جانداران دیگر است نمی باید از نقض حقوق شهروندان دیگر خوشحال شود و یا از اینگونه اقدامات غیرقانونی و غیر مدنی دفاع کند, اینکار راه را برای اعمال سلیقه های شخصی و قانون گریزی باز خواهد کرد و این برای محیط زیست و حیات وحش کشور زیانبار است, باید توجه داشت در حال حاضر شکارچیان متخلف و قانون گریز یکی از عوامل اصلی نابودی حیات وحش در کشور ماهستند.
اما اینکه این اقدام گذشته از ایراد حقوقی وارد بر آن, آیا مورد رضایت و توافق جمع قابل توجهی از شهروندان بوده, تأثیری در افکار عمومی و تغییر نگرش آنها در جهت مورد نظرتان داشته و نتایج مثبتی که از آن انتظار داشته اید را محقق کرده یا خواهد کرد با نظر سنجی معتبر معلوم می شود که گمان نمیرود این افکار سنجی انجام گرفته باشد ضمنأ اطلاعات مستندی نیز در تأئید این موضوع وجود ندارد که بحث و گفتگوی درخور توجهی قبل و بعد از این اقدام در فضای عمومی شهر وجود داشته که با مراجعه به رسانه های محلی قابل بررسی است, بعلاوه می توان پیش بینی کرد اقدامی که طی روندی اصولی و مدنی انجام نشده است احتمال کمی دارد که منجر به نتایج سازنده و مثبت شود.
۵ – در اثر تلاشهای فعالین و علاقمندان در کشورهای پیشرفته اصلاحات و بهبودهای بسیاری در شرایط باغ وحشها بوجود آمده و از طرفی ایده های جدیدی جهت نگهداری حیواناتی که بعلل مختلف در زیستگاه طبیعی خود زندگی می کنند مطرح شده است اما همچنان در این کشورها , باغ وحشها و مکانهای مشابه وجود دارند از طرفی همانطور که شما براستی به مشکلات متعدد حیطه محیط زیست و حیات وحش کشورمان و همچنین توان اندک سازمان حفاظت محیط زیست و نیز سطح فعلی فرهنگ مرتبط در ایران اشاره کرده اید و با توجه به اینکه که این مشکلات در استانهای کمتر توسعه یافته کشور نظیر کرمانشاه بیشتر هم هست, اینکه تصور کنیم با موانع و محدودیتهای فعلی امکان عمل فراتر از این کشورها را داریم توجیه عقلانی ندارد گرچه از نقطه نظر شخصی دیدگاهی قابل احترام است . علت اصلی اینکه در شهر کرمانشاه باغ وحش وجود ندارد از جنبه سلبی است زیرا عواملی بمانند توسعه ناکافی و عوامل معیشتی و فرهنگی , مشکلات موجود بر سر راه سرمایه گذاریهای داخلی و خارجی و … تجمیع شده و باغ وحشی در این شهر ایجاد نشده است و این بخودی خود بار مثبت و منفی ندارد چه بسا در آینده با تغییر اوضاع تأسیس باغ وحش جزء مطالبات شهروندان کرمانشاهی باشد در آن زمان در مورد اولویت آن بشرط توجیه عقلانی می توان گفتگو کرد.
بنظرم در حال حاضر بجای تمرکز بر این موضوع بهتر است موارد بسیار دیگری اولویت دارند مثلأ به تلاش در جهت بالا بردن سطح آگاهیهای زیست محیطی مردم در مورد حیات وحش و نیز حیوانات شهری سعی جهت سامان یابی امور آنها , پایش مستمر نحوه نگهداری حیوانات در سیرکها و باغ وحشها و رعایت استانداردهای مطلوب در آنها می توان اشاره کرد و یا کوشش کرد مشاغلی نظیر تکثیر برخی حیوانات جهت عرضه گوشت و پوست آنها که در ایران گسترده و معمول نبوده و محدود است وسعت پیدا نکند , بطور مثال حدود یک دهه پیش طبق آنچه که از رسانه ها اعلام شد گویا تأسیساتی در جنوب کشور جهت تکثیر و کشتار تمساح غیربومی و عرضه گوشت و پوست آنها در بازار جهانی ایجاد شد که احتمالا هنوز فعال باشد ولی دیگر خبری در مورد آن منتشر نشده است که شایسته پیگیری است. طبیعتأ کار در این زمینه ها با توجه به ویژگیهای فرهنگی و روحیات ایرانیان قابل توجیه و سهلتر و اقناع افکار عمومی آسان تر است.
در خاتمه ضروری است به یک نکته َحائز اهمیت اشاره کرد که همان توافق قابل توجه تشکلها و فعالین و علاقمندان محیط زیست و حیات وحش کشور از شرایط نامناسب فعلی محیط زیست بطور کلی در کشور است بنابراین لازم است گفتگو و تبادل نظر در این چهارچوب به منظور رسیدن به درک و تفاهم مشترک از مشکلات و اولویتها در سطح وسیع ادامه پیدا کند تا به توافقی قابل توجه بر روی راه حلهای احتمالی و تا حد امکان قابل قبول همه منجر شود.