[تحریریه: این نشست با حضر نمایندگان چندین سازمان مردم نهاد فعال در زمینه حیوانات و حیات وحش برگزار شده و اشتباها در سایت سازمان صرفا نام دیده بان حقوق حیوانات آورده شده است. گزارش کامل این نشست به زودی در این پایگاه خبری منتشر خواهد شد.]
دیده بان حقوق حیوانات: اعضای تشکل زیست محیطی دیده بان حقوق حیوانات در نشستی با حضور سید احمد نبوی مشاور رییس و مدیرکل دفتر بازرسی ، ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات و محمد درویش مدیر دفتر آموزش و مشارکت های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست به بحث و تبادل نظر پیرامون فعالیت سیرک ها در ایران پرداختند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی محیط زیست (پام)، سید احمد نبوی مشاور رییس و مدیرکل دفتر ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه نمی توان بدون بهره گیری از زیرساخت های لازم، اقدام به تعطیلی سیرک ها کرد، گفت: در شرایط کنونی بهترین راه حل ایجاد ضوابط و استانداردهای سخت گیرانه برای فعالیت سیرک هاست.
نبوی افزود: سازمان از هر نوع مطالبه به حق نهادهای مدنی و مردمی استقبال می کند و در همین راستا هر نوع گزارش تخلف حیات وحش یا حیوان آزاری که تحت مجوزی صادر شده از سوی ادارات تابعه سازمان حفاظت محیط زیست صورت گرفته باشد، به جد مورد پیگیری قرار می گیرد.
بنابراین گزارش، محمد درویش مدیرکل دفتر آموزش و مشارکت های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه حذف فعالیت های اشتباه همچون سیرک و شکار باید به صورت گام و گام و به صورت هوشمندانه صورت گیرد، گفت: بهترین اقدام در این زمینه فرهنگسازی برای مردم است. زیرا اگر مردم متقاضی تماشای سیرک نباشند، خواه ناخواه صاحبان سیرک ها مجبور به تعطیلی سیرک های خود می شوند.
وی افزود: تغییر فرهنگ مردم به سوی روندی مثبت و بهتر تنها می تواند از طریق خود مردم صورت گیرد و در این راستا باید از قدرت عظیم سمن ها و نهادهای مردمی و محلی بهره گرفت.
درویش با یادآوری روند شکل گیری و ادامه نهضت تفنگ کشان در بین شکارچیان حیات وحش، اظهار داشت: تکرار روندی مشابه در مورد سیرک داران می تواند منجر به ثبت موفقیت بزرگ دیگری برای سمن های محیط زیست ایران شود.
مدیرکل دفتر آموزش و مشارکت های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست با تأکید بر نگاه مثبت معصومه ابتکار به سمن ها و فعالیت آن ها، همچنین ابراز ناراحتی وی از موارد حیوان آزاری در کشور، تصریح کرد: سمن ها و نهادهای مدنی وظیفه و رسالتی بر عهده دارند و سازمان حفاظت محیط زیست هم وظایف و رسالتی که لزوماً هم نافی هم نیستند ولی باید در کنار هم و به صورت مکمل هم باشند تا منجر به موفقیت در عرصه های مختلف محیط زیست شود.
درویش ادامه داد: بی شک شما پس از سال ها فعالیت به محدودیت های موجود آگاهی دارید و می دانید تا زیرساخت های لازم فراهم نباشد، نمی توان اقدام ضربتی انجام داد، از همین رو باید در کنار هم تلاش کنیم تا رسیدن به راه حل قطعی، به راه حلی منطقی برای حل چالش موجود دست یابیم.
در ادامه جلسه، اعضای دیده بان حقوق حیوانات با تأکید بر این موضوع که فلسفه سیرک حیوان آزاری است، تصریح کردند: خواسته ما تحت هر شرایطی و برای هر شخصی “نه به سیرک” است.
فعالان حقوق حیوانات حاضر در جلسه با اشاره به مستندات حقوقی، علمی و شرعی خود که حاصل استفائات صورت گرفته از مراجع تقلید در خصوص حیوان آزاری است، خواستار ممنوعیت فعالیت سیرک ها در ایران شدند.
این فعالان مدنی همچنین خواستار لغو و ممنوعیت هر نوع فعالیتی که منجر به آزار حیوانات شود از قبیل سیرک، معرکه گیری و نمایش های خیابانی با استفاده ابزاری از حیوانات شدند.
یکی از فعالان حاضر در جلسه با بیان اینکه سیرک در تمام دنیا، حیوان آزاری است و ما خواستار توقف آن در تمام دنیا هستیم، گفت: اما شرایط بسیار نامساعد حیوانات در سیرک های ایرانی منجر به حساسیت بیشتر ما بر روی سیرک های ایرانی و اعتراض ما برای توقف فعالیت آن ها در ایران شده است.
وی ادامه داد: صنعت سیرک در ایران آنچنان گسترده نیست که با توقف و تعطیلی آن شاهد چالش های اجتماعی عظیمی باشیم، بنابراین تعطیلی این صنعت کار پیچیده ای نیست.
یکی دیگر از اعضای دیده بان حقوق حیوانات نیز با اشاره به سوابق علمی و فعالیتی اعضای گروه، اعلام کرد: اعضای این گروه آماده هر نوع همکاری و انتقال تجربیات به سازمان حفاظت محیط زیست به منظور تعطیلی
سیرک ها هستند و نخستین پیشنهاد ما ممنوعیت واردات حیوان و جفت گیری آن ها برای سیرک هاست.
_________________________
اعتقادغیرعلمی۱: قوانین الزام کردند که از حیوانات موجود در سیرکها خوب مراقبت شود.
واقعیت: قوانین موجود اندک، بسیار مبهم و بطور ضعیفی به اجرا درآمدند.
اعتقاد غیرعلمی۲: سیرکها یک سرگرمی سالم و مصون برای “خانواده” تامین میکنند.
واقعیت: استفاده از حیوانات در سیرکها تهدیداتی جدی برای سلامت و امنیت عموم را پیش می کشد.
اعتقاد غیرعلمی۳: حیوانات سیرکها با رفاه و آسایش زندگی و سفر می کنند.
واقعیت: حیوانات “نمایشی” قسمت عمده زندگی روزانه خود را در قفسها، زنجیر و تریلرها می گذرانند.
اعتقاد غیرعلمی۴: سیرکها فقط از روشهای “مثبت” آموزشی برای حیوانات استفاده می کنند.
واقعیت: آموزش تقریبا همیشه بر تشرزنی و خشونت مبتنی است.
اعتقاد غیرعلمی۵: سیرکها به حفاظت از گونه های در خطر انقراض کمک می کنند.
واقعیت: استثمار حیوانات در سیرکها، به نجات آنها در حیات وحش منجر نمی شود.
سیرکها را تحریم کنیم
زمانیکه سیرکی به شهر می آید، به این معنا نیست که حیوانات نیاز به استفاده شدن و استثمار دارند. سیرکهایی که فقط اجراکنندگان انسان دارند از نظر تعداد در حال افزایش هستند، و به خانواده ها شانس سرگرم شدن و تفریح کردن به روشی عاری از خشونت را می دهند.
زمانیکه مردم از سیرکهایی که حیوانات را استثمار می کند دور شده و به سیرکهای بدون حیوان متمایل شوند، این کار آنها تغییری واقعی بوجود آورده و به خلق آینده ای روشن تر برای حیات وحش منجر می شود. بنابراین، از خودمان، از خانواده مان، از همسایگان و فامیل شروع کنیم! توضیح دهیم، آشکار کنیم، آموزش دهیم تا سیرکها مخاطب خود را از دست داده و حیوانات بیشتری به زیستگاه اصلی خود بازگردند.